Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση με θέμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση & Επιχειρηματικότητα: Η Δυτική Μακεδονία περνάει σε νέα εποχή», που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού:
Εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου επενδυτικού πλάνου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία
«Σεβασμιότατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι, η στενότητα του χρόνου ανάγκασε τον Νίκο Παπαθανάση και τους προηγούμενους ομιλητές να είναι γρήγοροι στην απαρίθμηση των σημαντικών πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει για τη Δυτική Μακεδονία, αδικώντας, πιστεύω, την πυκνότητα των δράσεων τις οποίες έχουμε δρομολογήσει.
Θυμάμαι ότι έχω ξαναβρεθεί σε αυτή την αίθουσα, σε μία μαραθώνια, σχεδόν τετράωρη συζήτηση την οποία είχαμε τότε με όλους τους αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μία άλλη εποχή όπου δικαιολογημένα υπήρχε περισσότερος σκεπτικισμός και προβληματισμός για την εφικτότητα του φιλόδοξου Σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για το οποίο τότε μιλούσαμε.
Όπως είπε και ο Νίκος, ένα Σχέδιο το οποίο ήταν και παραμένει πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκά δεδομένα, ένα Σχέδιο και ένα πρόγραμμα τώρα, γιατί από σχέδιο τώρα μιλάμε για πρόγραμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή υλοποιείται ουσιαστικά εκ του μηδενός και το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την προσωπική αφοσίωση του Αναπληρωτή Υπουργού, του Νίκου Παπαθανάση, στον οποίο πιστεύω ότι αξίζει ένα πολύ θερμό χειροκρότημα. Πρέπει να τον αισθάνεστε ως έναν δικό σας άνθρωπο.
Αλλά φυσικά και τη βοήθεια του Θανάση Κοντογεώργη, του Πελοπίδα Καλλίρη, του Στάθη, του Μιχάλη, της Μαρίας, του Θανάση, του Σταύρου, των πέντε βουλευτών μας. Πολλοί εργάστηκαν για να μπορούμε να είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να μιλάμε με συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Πράγματι, το Σχέδιο αυτό έχει έναν κύριο στόχο, έναν κεντρικό σκοπό, κι αυτός δεν είναι άλλος από τη δημιουργία πολλών νέων, καλά πληρωμένων θέσεων απασχόλησης, που θα υποκαταστήσουν την απώλεια των θέσεων εργασίας που η απολιγνιτοποίηση αναπόφευκτα προκάλεσε στην περιοχή σας.
Θυμάμαι όταν πρωτομίλησα για την πολιτική της χώρας για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη -έγινε για πρώτη φορά το 2019-, μια πολιτική απόφαση δύσκολη, τολμηρή, η οποία όμως έπρεπε να συνοδευτεί αναπόφευκτα από ένα τέτοιο σχέδιο προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε στη Δυτική Μακεδονία πρωτίστως, αλλά και στη Μεγαλόπολη, ορατότητα και προοπτική. Κυρίως για τα νέα παιδιά, αλλά πρωτίστως για τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις, που θα κληθούν να επιχειρήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας εδώ, στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας.
Πιστεύω ότι σήμερα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι, δεν θα πω αισιόδοξοι, αλλά πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το πού βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο. Το πρόγραμμα έχει τρέξει πολύ γρήγορα. Παρουσίασε ο Νίκος τις ωφελημένες επιχειρήσεις από τους διάφορους πυλώνες του προγράμματος.
Μόνο αυτές οι δράσεις θα δημιουργήσουν παραπάνω από 2.500 θέσεις εργασίας.
Και προφανώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, διότι φιλοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε και άλλες σημαντικές μεγάλες επενδύσεις, έτσι ώστε όχι μόνο να αναπληρώσουμε το κενό των χαμένων θέσεων εργασίας αλλά πραγματικά να μπορέσουμε να καταστήσουμε τη Δυτική Μακεδονία έναν πόλο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας.
Μια Περιφέρεια που, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον Περιφερειάρχη, θα μπορέσει να συνδυάσει τα φυσικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, έναν δυναμικό πρωτογενή τομέα -μια Περιφέρεια σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό ως προς τις τουριστικές της ομορφιές-, με δράσεις καινοτομίας και ανάπτυξης, συνδεδεμένες με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αξιοποιώντας φυσικά και τις μεγάλες προοπτικές που η διασυνδεσιμότητα και τα δίκτυα της περιοχής προσφέρουν στον τόπο σας.
Πρέπει να σας πω ότι η έμφαση την οποία δίνουμε στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού είναι πολύ συστηματική. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα τα οποία σας παρουσίασε σήμερα ο Νίκος.
Εξίσου μεγάλη έμφαση δίνουμε και σε άλλα σημαντικά έργα τα οποία έρχονται και “κουμπώνουν” με το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, σημαντικά έργα υποδομών, έργα τα οποία αφορούν στην άρδευση. Είναι πράγματι παράξενο αυτό το οποίο πολλές φορές μου επαναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης: να υπάρχει πολύ υδάτινο δυναμικό στην περιοχή, να υπάρχει νερό, δηλαδή, αλλά να μην υπάρχουν τα απαραίτητα αρδευτικά δίκτυα έτσι ώστε η περιοχή να μπορεί να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα.
Σημαντικές πρωτοβουλίες όσον αφορά τη διασυνδεσιμότητα. Ο Ε65, ένα εμβληματικό έργο για τη Δυτική Μακεδονία και ένα προσωπικό μου στοίχημα, διότι ο δρόμος αυτός δεν θα γινόταν ποτέ αν δεν αναλώναμε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στην αρχή της διακυβέρνησής μας προκειμένου να μπορέσουμε να «ξεκλειδώσουμε» το βόρειο τμήμα. Θα είναι έτοιμος ο Ε65 μέχρι το φθινόπωρο του 2026 και πιστεύω ότι θα αλλάξει δραστικά την όψη όλης της Δυτικής Μακεδονίας.
Αλλά και σημαντικά έργα τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως, παραδείγματος χάρη, ένας δεύτερος υπερυπολογιστής, ο οποίος θα μπορέσει να προσφέρει και στις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στον τομέα της διαχείρισης δεδομένων, σημαντική υπολογιστική δύναμη για να μπορούμε να μετατρέψουμε και τη Δυτική Μακεδονία, με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο, σε ένα σημαντικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης για την πατρίδα μας.
Χρησιμοποίησε ο κ. Περιφερειάρχης μία φράση η οποία νομίζω ότι είναι σωστή: “Είναι συνολικά η Δυτική Μακεδονία μία Περιφέρεια σε μετάβαση”. Αλλά δεν είναι μόνο η Δυτική Μακεδονία μία Περιφέρεια σε μετάβαση, θα έλεγα ότι και η χώρα μας είναι μία χώρα σε μετάβαση. Είναι μία χώρα η οποία πρέπει να τρέξει γρήγορα, να καλύψει το χαμένο έδαφος της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Και μία χώρα η οποία πρέπει, βέβαια, να επιδείξει και την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα προκειμένου να μπορεί συνέχεια να ανταποκρίνεται σε διεθνείς προκλήσεις και σε αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.
Μόλις χθες -θα το ακούσατε, φαντάζομαι- ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε μία, θα έλεγα, κολοσσιαίας διάστασης στροφή στην οικονομική πολιτική, στη διεθνή εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Είναι μία ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μία πολύ απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες. Και είναι επίσης, θα έλεγα, μία απόκλιση από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυσή της.
Εμείς είμαστε μία χώρα που ήμασταν πάντα υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου και πιστεύουμε και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος ο οποίος ξεκινά, τελικά δεν θα ωφελήσει κανέναν, θα βλάψει τους πάντες. Ελπίζω και εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μία αποκλιμάκωση αυτών των προστατευτικών πρακτικών.
Η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι εκεί θα συνδιαμορφωθούν οι αποφάσεις τις οποίες θα λάβουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε σε αυτή την πρωτοφανή ιστορικά απόφαση την οποία πήραν οι ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική οικονομία, με σχέδιο, με υπευθυνότητα, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες προκλήσεις.
Αναφέρθηκα σε αυτή την εξέλιξη για να καταδείξω μόνο το πόσο, θα έλεγα, ρευστό είναι το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και πόσο σημαντική είναι η πολιτική σταθερότητα την οποία έχουμε σήμερα στη χώρα και η δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να μπορεί να χαράσσει μία σταθερή πορεία για την πατρίδα μας σε αυτούς τους εξαιρετικά ταραγμένους καιρούς.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία θα έχει η επόμενη εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουμε. Αφορά, ουσιαστικά, ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, το οποίο έρχεται να επανατοποθετήσει μία επιχείρηση η οποία είναι ταυτισμένη με την ιστορία αυτού του τόπου σε μία νέα διάσταση, βλέποντας τις προοπτικές του μέλλοντος. Να επενδύσει και πάλι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στη Δυτική Μακεδονία, αλλά με το μάτι στραμμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην τεχνητή νοημοσύνη σε πολύ μεγάλα data centers.
Είναι μία εμβληματική πρωτοβουλία την οποία αναλαμβάνει η ΔΕΗ την οποία πιστεύω ότι όλοι πρέπει να χαιρετίσουμε, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, άλλου τύπου θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και που βέβαια θα απαιτήσουν και από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής να προσαρμοστούν ανάλογα στα προγράμματα σπουδών τους, έτσι ώστε να μπορούμε να τροφοδοτούμε με νέους εργαζόμενους με τις απαραίτητες δεξιότητες αυτή τη νέα πολύ σημαντική επένδυση η οποία ανακοινώνεται σήμερα από τη ΔΕΗ.
Τέλος, μου επισημάνθηκε η πολύ μεγάλη ταχύτητα με την οποία απορροφήθηκαν οι 700 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ, που απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι ανακοινώθηκαν μόλις πριν από μια εβδομάδα.
Είμαι στην ευχάριστη θέση, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας και με τη ΔΥΠΑ, να ανακοινώσω ότι θα προκηρύξουμε άλλες 700 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης, ώστε και με αυτόν τον τρόπο να προσφέρουμε μία άμεση ανακούφιση στους ανέργους της περιοχής σας. Μία ακόμα πρωτοβουλία η οποία έρχεται και συνδέεται με τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις οι οποίες έγιναν, όχι μόνο από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν, αλλά συνολικά και από την κυβέρνηση.
Να ευχαριστήσω, κλείνοντας, και πάλι όλους τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να επενδύσουν στην περιοχή σας. Έχουμε πια ένα πλαίσιο κινήτρων το οποίο είναι το πιο ευνοϊκό στη χώρα. Αδράξτε την ευκαιρία. Πιστέψτε στον τόπο σας. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία από ουραγό, πρωταθλητή στην απασχόληση. Είναι ένα στοίχημα το οποίο όλοι μαζί πρέπει να το κερδίσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιάννη Αμανατίδη, τους Βουλευτές Νέας Δημοκρατίας της Κοζάνης, Ευστάθιο Κωνσταντινίδη και Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γρεβενών Αθανάσιο Σταυρόπουλο, Καστοριάς Μαρία Αντωνίου και Φλώρινας Σταύρο Παπασωτηρίου, καθώς και το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας. Συνομίλησε, επίσης, με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.