Γνωριμία με το προϊόν συμμετοχής της διατμηματικής ομάδας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στον 12ο Διαγωνισμό Ecotrophelia 2022, στην Αθήνα.
Γνωριμία με το καινοτόμο προϊόν συμμετοχής που δημιουργήθηκε από τη διατμηματική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στον 12ο Διαγωνισμό Ecotrophelia 2022, που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Ιουλίου, στην Αθήνα. Η ομάδα του Πανεπιστημίου συμμετείχε για πρώτη φορά με ένα γευστικότατο κατά γενική ομολογία προϊόν, αποκομίζοντας χρήσιμες γνώσεις και εμπειρία για τις αλυσιδωτές διαδικασίες που συνοδεύουν τη δημιουργία ενός νέου τροφίμου, από τη σύλληψη της ιδέας, την παρασκευή του, τη δημιουργία συσκευασίας, την κοστολόγηση του τελικού προϊόντος, την τοποθέτηση του στο ράφι και τέλος στο πιάτο του καταναλωτή.
Ο εν λόγω διαγωνισμός διοργανώνεται από το 2011 από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Στην τελική φάση του Διαγωνισμού συμμετείχαν 12 ομάδες φοιτητών, οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα τους στα μέλη της Εθνικής Κριτικής Επιτροπής που αποτελούνταν από στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων με εμπειρία στην ανάπτυξη νέων τροφίμων.
H διατμηματική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας απαρτίζονταν από τους
- μεταπτυχιακούς φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων» του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, κ. Αικατερίνη Τσιφτσή, κ. Βασιλική Τόρτοκα και κ. Δημήτρη Ψαρρά.
- τον προπτυχιακό φοιτητή κ. Βασίλη Κυράτση και τον υποψήφιο διδάκτορα κ. Πρόδρομο Μηνάογλου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.
υπό την καθοδήγηση της Επίκουρης Καθηγήτριας κ. Ελένης Κασαπίδου, με γνωστικό αντικείμενο «Ποιότητα Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης» και του Κτηνιάτρου-Υγιεινολόγου υποψηφίου διδάκτορα κ. Γεωργίου Παπατζήμου, του Τμήματος Γεωπονίας.
Την προσπάθεια της ομάδας συνέδραμαν η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων» κ. Παρασκευή Μητλιάγκα, ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων κ. Παναγιώτης Κυράτσης κι ο υποψήφιος διδάκτορας του ιδίου Τμήματος κ. Αθανάσιος Μανάβης.
Η ΙΔΕΑ
Δημιουργία ενός έτοιμου νόστιμου και υγιεινού προϊόντος κρέατος με καινοτόμα οικολογικά χαρακτηριστικά που απευθύνεται σε καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας και όχι μόνο
ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ
To ΚΡΙΓΙΑΣΙ είναι ένα οικιακού τύπου νόστιμο προϊόν από εκλεκτό τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας βασισμένο σε παραδοσιακή συνταγή, μαγειρεμένο με γιγαρτέλαιο και λίπος από σφάγια της αυτόχθονης φυλής του Ελληνικού Μαύρου Χοίρου. Προτείνεται ως κύριο πιάτο και έχει μειωμένη περιεκτικότητα σε λίπος και αλάτι σε σχέση με άλλα παρόμοια προϊόντα.
Η παρουσία του γιγαρτέλαιου και του λίπους του «Ελληνικού Μαύρου χοίρου» αυξάνει την περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Πρόκειται για ένα προϊόν «καθαρής ετικέτας» – χωρίς χημικά συντηρητικά – με αντιοξειδωτικούς και αντιμικροβιακούς παράγοντες που προέρχονται από την παρουσία του γιγαρτέλαιου.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Η ονομασία ΚΡΙΓΙΑΣΙ σημαίνει νόστιμη μπουκιά μαγειρεμένου κρέατος και απαντάται στο λεξιλόγιο Ελλήνων Μικρασιατών και Ηπειρωτών.
Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Το προϊόν παρασκευάσθηκε έχοντας ως κύριο στόχο την ομάδα καταναλωτών μεγαλύτερης ηλικίας, της αναφερόμενης ως ασημένια οικονομία (Silver Economy) που ζητούν τρόφιμα παραδοσιακά, θρεπτικά σε συνδυασμό με την ευκολία και την υγιεινή διατροφή. Οι καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας, που αποτελούν το 25% του Ευρωπαϊκού Πληθυσμού, πολλές φορές αισθάνονται αποκλεισμένοι από την αγορά έτοιμων προϊόντων τροφίμων παρά την υψηλότερη αγοραστική τους δύναμη η οποία αποτιμάται στα 15 τρισ. δολάρια.
Η παρασκευή του εν λόγω προϊόντος στηρίζεται στις αρχές της πράσινης κυκλικής οικονομίας: Το γιγαρτέλαιο λαμβάνεται από τα γίγαρτα (κουκούτσια σταφυλιού) που είναι υποπροϊόντα της οινοποιητικής βιομηχανίας μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τα απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων ενώ παράλληλα περιέχει βιοενεργά (εν προκειμένω φαινολικές ενώσεις) συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές δράσεις.
100% ανακυκλώσιμη συσκευασία που αποτελείται από γυαλί και χαρτόνι.
Η ομάδα ευχαριστεί θερμά
- Τον Πρύτανη καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη και το Πρυτανικό Συμβούλιο για τη στήριξη
- τον κ. Ανδρέα Τζήμα από την εταιρία παραγωγής προϊόντων κρέατος ΑΦΟΙ ΤΖΗΜΑ Α.Ε., που εδρεύει στην Καστοριά, για την παραγωγή του προϊόντος
- τον κ. Βασιλειάδη Εμμανουήλ από την εταιρία ΡΙΖΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ DELICATESSEN, που εδρεύει στον Κρόκο Κοζάνης, για την χορηγία των γυάλινων περιεκτών.
- τον κ. Νικηφόρο Ντέμπο για την επαγγελματική φωτογράφηση του προϊόντος
- τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής κο Δημήτριο Νίκλη για τις χρήσιμες συμβουλές στην προετοιμασία του τεχνικού φακέλου.