White Dragon
Στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης, που συνδιοργάνωσε διαδικτυακά η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας και το Insider.gr, συμμετείχε ως ομιλήτρια η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών & Περιβάλλοντος, Καλλιόπη Κυριακίδου.
Συγκεκριμένα συμμετείχε στο πάνελ μαζί με την Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτή ΝΔ, τον Fernando Kalligas, Επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων και Γραφείου Διοίκησης, ΔΕΣΦΑ, με θέμα την Υβριδική Τεχνολογία και τα Εναλλακτικά Καύσιμα. Το συντονισμό είχε ο Κων. Σφετσιώρης, Σύμβουλος Circular, Μέλος της Επιτροπής για την Χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο.
Στην ομιλία της η κα Κυριακίδου ανέπτυξε τον ενεργειακό χαρακτήρα της Περιφέρειας, έκανε ειδική αναφορά στο σχεδιασμό σε σχέση με την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο project White Dragon μια πολύ σημαντική και καινοτόμα του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη. Τέλος αναλύθηκαν τα οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία από την ανάπτυξη των σχεδιαζόμενων υποδομών φυσικού αερίου και μελλοντικά υδρογόνου.
Στη συγκεκριμένη ενότητα επιπλέον αναλύθηκαν από την κα Σπυράκη και τον κ. Kalliga τα εξής θέματα:
- Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Υδρογόνο και η επόμενη ημέρα στην Ελλάδα και στην ΕΕ.
- Η συμβολή των εναλλακτικών καυσίμων στην ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.
- Η ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων στην Ελλάδα και το αναγκαίο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Πηγή: energypress.gr
Το White Dragon project με συντονιστή την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Το υδρογόνο, το καύσιμο του μέλλοντος, το οποίο η Κομισιόν έχει επιστρατεύσει για την επίτευξη των στόχων πλήρους απανθρακοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας έως το 2050, έχει φέρει κοντά τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες προετοιμάζονται να διεκδικήσουν από κοινού ένα από τα τέσσερα projects που θα χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. μεταξύ των οκτώ συνολικά που προωθούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Hydrogen Europe.
Πρόκειται για το White Dragon project, που προβλέπει επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε ηλεκτρολύτες από ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1,5 GW, τα οποία θα εγκατασταθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Συντονιστής του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ συμμετέχουν η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η Μytilineos, η ΤΕΡΝΑ, η πολωνική εταιρεία Solaris, αλλά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως ο «Δημόκριτος» και το ΕΚΕΤΑ.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ