Εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων η νέα Πανεπιστημιούπολη ευρωπαϊκών προδιαγραφών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης.
Τη νέα Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης, εγκαινίασαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
Η τελετή εγκαινίων του εμβληματικού αυτού έργου, που αποτελεί σήμερα το πιο σύγχρονο ευρωπαϊκών προδιαγραφών campus στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, στο κτήριο Διοίκησης της νέας Πανεπιστημιούπολης, παρουσία πολυμελούς κυβερνητικής αποστολής, που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία και πλήθους προσκεκλημένων.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «Θέλω να σας πω, κύριε Πρύτανη, ότι είμαι πράγματι εντυπωσιασμένος από το έργο αυτό, το οποίο καταφέρατε να δρομολογήσετε σε συνεργασία με την κυβέρνηση και με την Περιφέρεια, δημιουργώντας εδώ στην Κοζάνη το πρόπλασμα ενός υπερσύγχρονου campus, με κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου, αλλά και τις τρεις πρώτες πολυτεχνικές σχολές και με ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης του πανεπιστημίου εντός της ζώνης ενεργού πολεοδομίας. Ίσως πράγματι εδώ στη Δυτική Μακεδονία να χτυπάει η καρδιά ενός από τα πιο δυναμικά πανεπιστήμια της πατρίδας μας. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου και ίσως εκπλήξει πολλούς οι οποίοι ταυτίζουν πολλές φορές τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια με λύσεις ανάγκης και όχι λύσεις επιλογής και να μάθει κανείς πραγματικά τι γίνεται εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Όχι μόνο σε επίπεδο κτιριακών υποδομών, που αυτές νομίζω τις βλέπετε και τις εκτιμάτε όλοι, αλλά και σε επίπεδο πραγματικού ουσιαστικού διδακτικού και ερευνητικού έργου. Και νομίζω ότι τα στοιχεία τα οποία μάς παρουσιάσατε, κύριε Πρύτανη, είναι πράγματι εντυπωσιακά ως προς τον αριθμό των δημοσιεύσεων, ως προς τα εργαστήρια τα οποία λειτουργούν εδώ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ως προς τις spin off εταιρείες».
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως σημείωσε στο χαιρετισμό της ότι, «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει όλες τις δυνατότητες να αναδείξει το έργο του, να το βελτιώσει ακόμη περισσότερο, να διαπρέψει με το ανθρώπινο κεφάλαιό του, του καθηγητές και του φοιτητές, τις υποδομές, τη δυναμική του. Συμμετέχει ήδη με ζέση στην ενεργειακή μετάβαση της περιοχής και της χώρας, συνιστά αναπτυξιακό μοχλό, συμβάλλει στη διεθνή ακτινοβολία της χώρας μας. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια, κεντρικά και περιφερειακά, όχι μόνο ανταποκρίνονται στις διεθνείς προδιαγραφές, αλλά πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό και ερευνητικό γίγνεσθαι. Συγχαρητήρια σε όλους του συντελεστές του έργου σας, είμαστε σταθερά αρωγοί στην ανοδική σας πορείας και περήφανοι για το ελληνικό Πανεπιστήμιο».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης έκανε λόγο για ένα υπερσύγχρονο Πανεπιστήμιο, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης νέων ανθρώπων και πόλο ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία. Η συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην ολοκλήρωση των υποδομών, υπήρξε καθοριστική, όχι μόνο ως προς την χρηματοδότηση, αλλά και ως προς την υλοποίηση του έργου υπό την επίβλεψη των υπηρεσιών της. Προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή είναι το Πανεπιστήμιο να αποτελέσει τον χώρο που εκπέμπει το φως της γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας, που θα λειτουργεί καταλυτικά στην πρόοδο και την ευημερία της Δυτικής Μακεδονίας και ολόκληρης της χώρας.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης τόνισε ότι πρόκειται για μία ιστορική εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Ευχαρίστησε για την αμέριστη στήριξη και συμβολή τους στην πρόοδο και ολοκλήρωση του έργου τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τους επικεφαλής των περιφερειακών και τοπικών αρχών και των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελούν με αφοσίωση τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΠΔΜ στην αναπτυξιακή πορεία του Ιδρύματος.
Η νέα Πανεπιστημιούπολη, δήλωσε, αποτελεί μόνο την αρχή ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος νέων εγκεκριμένων έργων στο campus των 950 στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν την επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής, τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και Συνεδριακού Κέντρου μέσω ΣΔΙΤ, το Πράσινο Data Center και το Τεχνολογικό Πάρκο στη Ζώνη Καινοτομίας.
Με κεντρικό όραμα το τετράπτυχο “γνώση- έρευνα- πράσινη καινοτομία- προσφορά στην κοινωνία” και στο πλαίσιο του κρίσιμου ρόλου που έχει αναλάβει ως στρατηγικός εταίρος της Πολιτείας στο εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπως επισήμανε ο Πρύτανης, στοχεύει:
- να αναδειχθεί σε μεσογειακό και ευρωπαϊκό κόμβο πράσινης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας,
- να αποτελέσει κεντρικό πυρήνα ενός οικοσυστήματος υποδοχής εταιρειών νέας τεχνολογίας,
- να εξελιχθεί σε πόλο προσέλκυσης ξένων επιστημόνων και ερευνητών, ενισχύοντας το brain gain στη Δυτική Μακεδονία,
- να στηρίξει την επανεκπαίδευση και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό που θα απαιτηθεί στους νέους τομείς στη μετά-λιγνίτη εποχή,
- να σχεδιάσει προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στις ανάγκες και προκλήσεις του νέου παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή.
Ο Πρύτανης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι: «Αποτελεί ισχυρή μας δέσμευση ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα είναι το Πανεπιστήμιο – Δύναμη στη Δίκαιη Μετάβαση και Δύναμη για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους».
Μετά το πέρας των εγκαινίων ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, στους χώρους του αμφιθεάτρου, του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης και συνομίλησε με φοιτητές.
Η νέα Πανεπιστημιούπολη
Το έργο «Ανέγερση Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας στην Περιοχή Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης» εντάχθηκε στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, με τελικό προϋπολογισμό € 25 εκατ. (έναντι αρχικού προϋπολογισμού € 49,5 εκατ.), χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους.
Τα κτήρια της νέας Πανεπιστημιούπολης, συνολικού εμβαδού 20.000 τ.μ., ανεγέρθηκαν σε έκταση 948 στρεμμάτων, εντός της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης, που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κοζάνης και το Ελληνικό Δημόσιο.
Το συγκρότημα περιλαμβάνει το κτήριο διοίκησης καθώς και τα εκπαιδευτήρια (15 νέες αίθουσες διδασκαλίας, 15 αίθουσες εργαστηρίων, 2 αμφιθέατρα διδασκαλίας, 54 γραφεία καθηγητών) που στεγάζουν τρία Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής: Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων και Χημικών Μηχανικών. Η μετεγκατάσταση έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί.
Οι μελέτες του έργου εκπονήθηκαν από την ΑΝ.ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. και η υλοποίησή του πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Εκτέλεσης Έργων Δομών Περιβάλλοντος της έδρας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Τελικός δικαιούχος του έργου υπήρξε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και κύριος του έργου, κατόπιν της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.