Fake Smiles & Real Feels: Πόσο Αληθινά Ζούμε τα Συναισθήματά μας;
Ζούμε στην εποχή των social, όπου το χαμόγελο στις φωτογραφίες είναι σχεδόν υποχρεωτικό και το “είμαι καλά” βγαίνει αυτόματα, ακόμα κι όταν μέσα μας γίνεται χαμός. Πόσο συχνά όμως νιώθουμε πραγματικά αυτό που δείχνουμε; Και τελικά, πόσο καλό μας κάνει να κρύβουμε τα συναισθήματά μας πίσω από ένα χαμόγελο-φίλτρο;
Το Fake Smile Mode Ενεργοποιήθηκε
Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί. Βγαίνεις έξω, γελάς, κάνεις αστεία, αλλά μέσα σου… άλλο έργο. Το fake smile είναι το default setting σε δουλειά, κοινωνικές υποχρεώσεις και ακόμα και στις παρέες μας. Είναι κάτι σαν “social survival mode”, που μας γλιτώνει από άβολες ερωτήσεις τύπου “τι έχεις;” αλλά παράλληλα μας κρατάει και κλειδωμένους σε μια ψεύτικη εικόνα.
Το θέμα είναι ότι όσο περισσότερο καταπιέζεις τα real feels, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τα αναγνωρίσεις και να τα διαχειριστείς. Και εκεί έρχεται το mental burnout.
Η Toxic Positivity και το Φίλτρο της Ευτυχίας
Η φάση “να είσαι πάντα χαρούμενος/η” έχει γίνει κάτι σαν άτυπος κανόνας, ειδικά στα social. Ανοίγεις Instagram, TikTok, και βλέπεις #goodvibesonly, τέλειες ζωές, χαμόγελα, επιτυχίες, ταξίδια. Και κάπου εκεί αρχίζει το “μήπως εγώ κάνω κάτι λάθος;”.
Η toxic positivity είναι ακριβώς αυτό – η πίεση να δείχνεις καλά, ακόμα κι όταν μέσα σου δεν είσαι. Όμως τα δύσκολα συναισθήματα δεν είναι εχθροί. Η λύπη, ο θυμός, η απογοήτευση είναι εξίσου σημαντικά με τη χαρά. Είναι μέρος της εμπειρίας και αν τα αγνοείς, δεν εξαφανίζονται. Απλά αποθηκεύονται και κάποια στιγμή… κρασάρεις.
Οκ, και τώρα τι κάνουμε;
Το να είσαι αληθινός με τα συναισθήματά σου δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις drama queen ή να μοιράζεσαι τα πάντα με όλους. Σημαίνει να ξέρεις πότε να πεις “δεν είμαι εντάξει”, πότε να ζητήσεις support και πότε να επιτρέψεις στον εαυτό σου να μην είναι χαρούμενος.
✅ Check-in με τον εαυτό σου: Αν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά, δώσε χρόνο να το αναλύσεις πριν το “καμουφλάρεις”.
✅ Μη φοβάσαι να μιλήσεις: Δεν είναι αδυναμία να παραδεχτείς ότι περνάς δύσκολα. Οι αληθινές σχέσεις χτίζονται στην ειλικρίνεια.
✅ Βάλε όρια στο social pressure: Δεν χρειάζεται να δείχνεις μια τέλεια εκδοχή του εαυτού σου 24/7.
✅ Δέξου ότι τα συναισθήματα αλλάζουν: Κάποιες μέρες θα είσαι on top of the world, κάποιες άλλες όχι – και αυτό είναι οκ.
Στην τελική, το να χαμογελάς όταν δεν το νιώθεις δεν σε κάνει δυνατό. Δυνατός είναι αυτός που τολμά να νιώθει όλα τα συναισθήματά του – χωρίς φίλτρα.
Fake Smiles & Real Feels: Πόσο Αληθινά Ζούμε τα Συναισθήματά μας;