Οι ευρωβουλευτές ζητούν κοινές ικανότητες κυβερνοάμυνας της ΕΕ
Οι ευρωβουλευτές ζητούν κοινές ικανότητες κυβερνοάμυνας της ΕΕ
- Δημιουργία «Κοινής Μονάδας Κυβερνοχώρου» για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών εντός της ΕΕ
- Κοινή αντίδραση στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και επιβολή κυρώσεων κατά εχθρικών παραγόντων
- Συστημική επιθετική συμπεριφορά, ιδίως από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα
Το Κοινοβούλιο ζητά ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων και συνεκτική πολιτική για τις ψηφιακές υποδομές, καθώς και βελτιωμένο συντονισμό της στρατιωτικής άμυνας στον κυβερνοχώρο.
Η κοινή πολιτική άμυνας και η ουσιαστική συνεργασία της ΕΕ στον τομέα των ικανοτήτων στον κυβερνοχώρο συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών ζητημάτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας βαθύτερης και ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, τονίζουν οι ευρωβουλευτές σε έκθεση που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 591 ψήφους υπέρ, 65 κατά και 26 αποχές.
Υπενθυμίζοντας ότι στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη για μια πολιτική της ΕΕ για την άμυνα στον κυβερνοχώρο, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να ξεπεραστεί ο υφιστάμενος κατακερματισμός και η πολυπλοκότητα της γενικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ στον κυβερνοχώρο και να αναπτυχθεί ένα κοινό όραμα για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στο διαδίκτυο.
Το Κοινοβούλιο συνιστά τη δημιουργία μιας «Κοινής Μονάδας Κυβερνοχώρου» για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ, καθώς και για την δημιουργία ενός ασφαλούς και ταχέος δικτύου πληροφοριών.
Η ΕΕ πρέπει να καταστεί τεχνολογικά ανεξάρτητη, να καινοτομήσει και να επενδύσει περισσότερο
Υπογραμμίζοντας τον συχνά «διττό χαρακτήρα» (πολιτικό και στρατιωτικό) των ικανοτήτων στον κυβερνοχώρο, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για τις συνέργειες μεταξύ της μη στρατιωτικής, της αμυντικής και της διαστημικής βιομηχανίας. Σε αντίθεση με άλλους στρατιωτικούς τομείς, οι υποδομές του κυβερνοχώρου ανήκουν κυρίως σε ιδιωτικές εταιρείες που εδρεύουν σε μεγάλο βαθμό εκτός της δικαιοδοσίας της ΕΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χώρες της ΕΕ να εξαρτώνται βιομηχανικά και τεχνολογικά από τρίτα μέρη. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι η ΕΕ πρέπει να καταστεί πιο τεχνολογικά ανεξάρτητη, να καινοτομεί και να επενδύει περισσότερο στις ικανότητες και το προσωπικό κυβερνοάμυνας.
Η έκθεση σχετικά με τις ικανότητες άμυνας στον κυβερνοχώρο ζητεί επίσης κοινές και συντονισμένες απαντήσεις στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ΝΑΤΟ, ώστε να μπορούν να οδηγήσουν στην επιβολή κυρώσεων κατά εχθρικών παραγόντων που απειλούν τα ευρωατλαντικά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης ανησυχία για τη συστημική επιθετική συμπεριφορά που επιδεικνύουν ιδίως η Κίνα, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων κυβερνοεπιθέσεων κατά κυβερνητικών οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών.
Η έκθεση αναφέρει ακόμη το σκάνδαλο με το πρόγραμμα «Pegasus» ως παράδειγμα της κατασκοπείας μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκλεγμένων αντιπροσώπων και άλλων πολιτών της ΕΕ.
Δηλώσεις
Ο εισηγητής Urmas Paet (Renew, Εσθονία) δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται συνεχής αύξηση των κακόβουλων επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες προκειμένου να ανταποκριθούν επιτυχώς σε αυτές τις απειλές. Ως εκ τούτου, είναι καίριας σημασίας η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και άλλων στρατηγικών εταίρων.»