Ανακοινώθηκαν οι νικητές του 9ου Επιχειρηματικού Διαγωνισμού του ACT “John and Mary Pappajohn”
Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 ανακοινώθηκαν οι νικητές του 9ου Επιχειρηματικού Διαγωνισμού του ACT – American College of Thessaloniki “John & Mary Pappajohn Business Plan Award”. Ο Διαγωνισμός αποσκοπεί στην ενίσχυση και την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που μπορούν να εξελιχθούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις, μέσω των πέντε χρηματικών επάθλων ύψους 4.000 ευρώ το καθένα που προσφέρει ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας John Pappajohn.
Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής ήταν οι: Δημήτρης Λακασάς – CEO Olympia Electronics, Δρ Κατερίνα Σαρρή, Καθηγήτρια Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σωτήρης Σιάγας,- CEO at Venture Stories Partners, Partner at TECS Capital, Εβίτα Γκαντίνα – Καθηγήτρια Marketing & Communication στο ACT, Μανώλης Χατζηγιάννης, Σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας, ΑΠΘ, Γιάννης Τσιτσόπουλος, Πρόεδρος ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Στέλεχος ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ. Ο Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις που έκαναν στην κριτική επιτροπή οι έντεκα ομάδες από όλη την Ελλάδα οι οποίες συμμετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Οι φετινοί νικητές είναι:
Agro–U, Κυριακή Χατζηγεωργίου, https://agro–u.com/
Η Agro-U είναι μια εφαρμογή ανθρώπινων πόρων που συνδέει επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα και εργοστάσια με το εργατικό δυναμικό. Με την Agro-U, οι εργοδότες στον αγροτικό κλάδο μπορούν να βρουν σχετικό εποχικό και μόνιμο προσωπικό με μεγάλη ευκολία. Επιπλέον, μπορούν αποδοτικά να διαχειριστούν τις πληρωμές και τη σχετική γραφειοκρατία.
Digital Bites, Θεόδωρος Σοφιανός
Η Digital Bites δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα που μετατρέπει τις γεύσεις σε ηλεκτρονικά σήματα με αποτέλεσμα την ψηφιακή προσομοίωση των γεύσεων. Η εμπειρία της γεύσης και της όσφρησης δεν μπορεί να μεταφερθεί ακόμα ψηφιακά με την υφιστάμενη τεχνολογία. Έτσι η ομάδα έργου σκέφτηκε πως αν με κάποιο τρόπο ήταν δυνατόν να προσομοιωθούν οι αισθήσεις που προκαλούν τα τρόφιμα στα αισθητήρια όργανα, θα ήταν η επανάσταση στον χώρο της ψηφιακής αγοράς τροφίμων, αγροδιατροφικών εφοδίων ακόμα και αρωμάτων.
Kryptonio wallet, Ηλίας Χατζής, https://kryptonio.com/
To Kryptonio Wallet είναι ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων χωρίς κλειδί και χωρίς φύλαξη, που χρησιμοποιεί προηγμένη κρυπτογραφία και βιομετρικά στοιχεία προσώπου αφαιρώντας όλη την πολυπλοκότητα από τα κρυπτονομίσματα. Το «πορτοφόλι» αντικαθιστά το παραδοσιακό ιδιωτικό κλειδί χρησιμοποιώντας το προηγμένο πρωτόκολλο κρυπτογραφίας Multi-Party Computation (MPC). Η βασική ιδέα είναι ότι, αντί να δημιουργηθεί ένα μόνο μυστικό κλειδί ή κωδικός πρόσβασης που μπορεί να παραβιαστεί, το MPC δημιουργεί πολλαπλά μυστικά κλειδιά, χρησιμοποιώντας πολλές συσκευές, που δεν γνωρίζονται και δεν χρειάζεται να εμπιστεύονται η μία την άλλη.
Promilist | Project Poseidon, Γιώργος Κουρέας, https://promilist.gr/
Η αποστολή του Promilist είναι να επαναπροσδιορίσει τις λύσεις βελτιστοποίησης θαλασσίων ταξιδιών χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, θαλάσσια μηχανική και διαστημική τεχνολογία, για έναν πιο πράσινο ναυτιλιακό τομέα. Το υπερσύγχρονο λογισμικό δρομολόγησης της Promilist βρίσκει, με μαθηματικά επαληθεύσιμο τρόπο, την καλύτερη δυνατή διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ένα πλοίο, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και νευρωνικών δικτύων γραφημάτων, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές GHG έως και 20% ανά ταξίδι. Το αποτέλεσμα είναι η εξοικονόμηση στο κόστος των καυσίμων, καθώς και στους επερχόμενους φόρους και κυρώσεις εκπομπών αερίων.
Upiria, Παύλος Βασιλειάδης, https://www.upiria.com/
Η Upiria είναι ένα market place ταξιδιωτικών εμπειριών. Εστιάζει σε εκδρομές και δραστηριότητες και βοηθά τους παρόχους ταξιδιωτικών υπηρεσιών και εμπειριών να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό και να αξιοποιήσουν τα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογία. Οι πάροχοι μπορούν απλώς να εγγραφούν στην Upiria και να ανεβάσουν τις μοναδικές ταξιδιωτικές τους εμπειρίες στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια, η πλατφόρμα Upiria διανέμει όλες αυτές τις εκδρομές και δραστηριότητες στο δίκτυο μεταπωλητών, όπως ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και διάφορες άλλες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις.
Λίγα λόγια για τον John Pappajohn
Ο John Pappajohn κατάγεται από την Εύβοια. Σε πολύ μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Iowa των ΗΠΑ. Εκεί έγινε ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας και ήταν από τους πρώτους – τη δεκαετία του ’60 – που δραστηριοποιήθηκε ως Venture Capitalist.
Το φιλανθρωπικό του έργο είναι πολύ σημαντικό. Πιστεύοντας στους νέους, στην αξία της εκπαίδευσης και στην επιχειρηματικότητα, έχει κάνει πολύ μεγάλες δωρεές για υποτροφίες και προγράμματα επιχειρηματικότητας στα δημόσια πανεπιστήμια της Iowa ( ISU Pappajohn Center for Entrepreneurship, John Pappajohn Entrepreneurial Center). H αγάπη του για την Ελλάδα παραμένει μια άσβεστη φλόγα. Υπήρξε Έφορος του Κολλεγίου Ανατόλια και σήμερα υποστηρίζει τα βραβεία επιχειρηματικότητας του διαγωνισμού που φέρει το όνομα του και διενεργείται από το ACT.