Το «αυτογκόλ» του ευρωκοινοβουλίου στα κρυπτονομίσματα
Πώς η Ευρώπη κινδυνεύει να… μείνει πίσω στον αγώνα υιοθέτησης των τεχνολογιών blockchain. Το σκεπτικό των νέων περιορισμών που θέτει το ευρωκοινοβούλιο, το σενάριο ανατροπών και οι επιπτώσεις για την αγορά crypto.
Απογοητευτική και κατώτερη των περιστάσεων η Ευρωπαική Ένωση, βάζει το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο.
Αυτή τη φορά ήρθε η σειρά της blockchain τεχνολογίας. Δεν της έφτανε που έχασε τον αγώνα δρόμου για το Web 2, τώρα κάνει και ό,τι μπορεί για να χάσει και το Web 3, την εξέλιξη του Internet. Την αποκεντρωμένη φάση που ευνοεί την αποδοτικότητα των ψηφιακών εφαρμογών και την ενδυνάμωση του χρήστη έναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς.
Πριν από λίγες ημέρες κάποιοι άσχετοι με τον χώρο και τις ιδιαιτερότητες των κρυπτονομισμάτων επιχείρησαν να περάσουν νόμο που θα απαγόρευε το mining αλλά και το trading κρυπτονομισμάτων που λειτουργούν με τη μέθοδο συναίνεσης PoW (Proof-of-Work ή Απόδειξη Εργασίας), όπως το Bitcoin, το Ethereum και αρκετά άλλα, με τη δικαιολογία ότι είναι ενεργοβόρα.
Ευτυχώς αυτό δεν πέρασε. Όχι πως θα πάθαινε κάτι το Bitcoin και το Ethereum. Απλά θα έκανε πιο δύσκολη τη συμμετοχή των κατοίκων της ΕΕ σε μια τεχνολογία αιχμής, αφήνοντας όλο τον χώρο στους Αμερικανούς, που επέλεξαν τον συνετό δρόμο της ρύθμισης, όχι της απαγόρευσης.
Αυτή τη φορά δεν ήμασταν τόσο τυχεροί. Οι επιτροπές ECON (Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής) και LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του ευρωκοινοβουλίου ενέκριναν νέους κανόνες περιορισμού της ανωνυμίας συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα.
Η απόφαση
Αν επιχειρούσαμε να συνοψίσουμε την απόφαση με μια φράση, θα λέγαμε πως κάθε συναλλαγή που δεν είναι peer-to-peer (P2P) θα πρέπει να συνοδεύεται από κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών. Αυτό σημαίνει πως τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, τα ιδρύματα που παρέχουν υπηρεσίες θεματοφυλακής και τα ψηφιακά πορτοφόλια, θα πρέπει να μοιράζονται τα προσωπικά δεδομένα όσων πραγματοποιούν συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Η υπερβολή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν απαιτείται μόνο η συλλογή προσωπικών δεδομένων συναλλαγών από και προς ένα «μη φιλοξενούμενο» (unhosted) ψηφιακό πορτοφόλι, τώρα προβλέπεται και η επαλήθευση των πληροφοριών.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ:https://www.euro2day.gr/investments/crypto/article/2126460/to-aytogkol-toy-eyrokoinovoylioy-sta-kryptonomisma.html