Μετατρέψτε το πάθος σας σε κέρδος
Η στόχευση τόσο στο πάθος όσο και στο κέρδος, δεν είναι η καλύτερη επιδίωξη;
Αυτό λέω εδώ και δεκαετίες. Αλλά μπορεί να υπάρχει μια άλλη οπτική που αξίζει να ακούσετε. Τι γίνεται αν η καλύτερη ερώτηση είναι : Πάθος ή Κέρδος;
Είμαι δια βίου μαθητής. Δεν θα σταματήσω ποτέ. Μέρος αυτής της μάθησης περιλαμβάνει την αμφισβήτηση των ίδιων μου των πεποιθήσεων. Πρέπει να αφήσω το εγώ μου στην άκρη και να ανοίξω το μυαλό μου σε άλλες δυνατότητες και νέες προοπτικές.
Ο πλούσιος μπαμπάς μου έμαθε πως ,
“Όλα τα νομίσματα έχουν τρεις όψεις: μπροστά, πίσω και άκρη.”
Συχνά έλεγε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν μόνο τη μία όψη οποιουδήποτε νομίσματος, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένοι, εριστικοί και ανενημέρωτοι. Ενθάρρυνε τον γιο του και εμένα να δουμε τον κόσμο από την «άκρη», λέγοντάς μας συχνά:
«Οι έξυπνοι άνθρωποι ζουν στην άκρη, όπου μπορούν να δουν και τις δύο όψεις του νομίσματος».
Χρησιμοποιώ το παράδειγμα ενός νομίσματος τριών όψεων ως μεταφορά για την πραγματική ευφυΐα. Λέω, “πραγματική ευφυΐα” γιατί κάθε φορά που βλέπουμε τη ζωή μέσα από το πρίσμα του “σωστού και λάθους”, γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι.
Τη στιγμή που λειτουργείτε από την έννοια του «σωστού και του λάθους», η νοημοσύνη σας μειώνεται στο μισό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να στέκεστε στην άκρη του νομίσματος – βλέποντας και τις δύο πλευρές αντί να διαλέγετε πλευρά – αυξάνει τη νοημοσύνη σας.
Έτσι, με ανοιχτό μυαλό θέλω να παρουσιάσω την άλλη όψη «πάθος και κέρδος» του νομίσματος . Η μία πλευρά, η πλευρά στην οποία βρίσκομαι εδώ και δεκαετίες, λέει “μετατρέψτε το πάθος σας σε επιχείρηση”. Αυτό σας κάνει να αγαπάτε κάθε λεπτό που εργάζεστε. Το διάσημο ρητό είναι,
«Δεν είναι εργασία, αν αγαπάς αυτό που κάνεις».
Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά.
Και κατά τη γνώμη του επιχειρηματία και τηλεοπτικού προσώπου, Mike Rowe, σε όλους μας δόθηκε μια απαίσια συμβουλή, και αυτή η συμβουλή, είναι η εξής:
Ακολούθησε το πάθος σου
Κάθε φορά που βλέπω τα Όσκαρ, ανατριχιάζω όταν κάποιος διάσημος σταρ του κινηματογράφου – με το τρόπαιο στο χέρι – αρχίζει να αποδομεί το μυστικό της επιτυχίας τους. Είναι πάντα το ίδιο πράγμα:
«Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν έχεις ό, τι χρειάζεται, παιδί μου!»; και το πάντα δημοφιλές, “Ποτέ μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου!”
Κοιτάξτε, καταλαβαίνω τη σημασία της επιμονής και την αξία της ενθάρρυνσης, αλλά ποιος λέει σε έναν ξένο να μην εγκαταλείψει ποτέ τα όνειρά του, χωρίς καν να ξέρει τι ονειρεύεται; Πώς μπορεί η Lady Gaga να γνωρίζει πού θα σας οδηγήσει το πάθος σας;
Αυτοί οι άνθρωποι δεν είδαν ποτέ το American Idol;
Χρόνο με το χρόνο, χιλιάδες επίδοξοι American Idols εμφανίζονται με μεγάλες προσδοκίες, μόνο για να μάθουν ότι δεν διαθέτουν τις δεξιότητες που νόμιζαν ότι είχαν.
Αυτό που είναι πραγματικά εκπληκτικό, δεν είναι η έλλειψη ταλέντου – ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που δεν μπορούν να τραγουδήσουν. Είναι το πραγματικό τους σοκ που απορρίφθηκαν – η απίστευτη συνειδητοποίηση ότι το πάθος και η ικανότητά τους δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους.
Κοιτάξτε, αν μιλάμε για το χόμπι σας, αφήστε με κάθε τρόπο το πάθος σας να σας οδηγήσει.
Αλλά όταν πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης, είναι εύκολο να ξεχάσετε τη “ωμή” αλήθεια: το γεγονός οτι παθιάζεστε με κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν θα είστε πολύ κακοί σε αυτό.
Και μόνο και μόνο επειδή έχετε αποκτήσει πτυχίο στον τομέα που επιλέξατε, δεν σημαίνει ότι θα βρείτε την «δουλειά των ονείρων» σας.
Οι «δουλειές των ονείρων» είναι συνήθως ακριβώς αυτό – όνειρα.
Αλλά η φανταστική τους ύπαρξη μπορεί να σας εμποδίσει να εξερευνήσετε καριέρες που προσφέρουν μια νόμιμη ευκαιρία να εκτελέσετε ουσιαστική εργασία και να αναπτύξετε ένα πραγματικό πάθος για τη δουλειά που έχετε ήδη. Γιατί εδώ υπάρχει και μια άλλη “βρώμικη αλήθεια”: η ευτυχία σας στη δουλειά δεν έχει πολύ σχέση με την ίδια τη δουλειά.
Θυμάμαι έναν πολύ επιτυχημένο καθαριστή σηπτικών δεξαμενών, έναν πολυεκατομμυριούχο, ο οποίος μου είπε το μυστικό της επιτυχίας του:
«Κοίταξα τριγύρω για να δω πού κατευθύνονταν όλοι οι άλλοι», είπε, «Και μετά πήγα στον αντίθετο δρόμο. Τότε έγινα καλός στη δουλειά μου. Τότε άρχισα να ευημερώ. Και τότε μια μέρα, συνειδητοποίησα ότι είχα πάθος με τα “χάλια” των άλλων ».
Έχω ακούσει την ίδια βασική ιστορία από συγκολλητές, υδραυλικούς, ξυλουργούς, ηλεκτρολόγους, και εκατοντάδες άλλους ειδικευμένους εμπόρους που ακολούθησαν την ευκαιρία – όχι το πάθος – και ευημερούσαν ως αποτέλεσμα.
Εξετάστε την πραγματικότητα της τρέχουσας αγοράς εργασίας
Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι με πτυχία και διπλώματα ανταγωνίζονται για ένα σχετικά περιορισμένο σύνολο ευκαιριών που η ευγενική κοινωνία αποκαλεί “καλή σταδιοδρομία”. Εν τω μεταξύ, οι εργοδότες αγωνίζονται να καλύψουν σχεδόν 5,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που κανείς δεν έχει εκπαιδευτεί να κάνει. Αυτό είναι το κενό δεξιοτήτων, είναι πραγματικό και η αιτία του είναι πολύ απλή: όταν οι άνθρωποι ακολουθούν το πάθος τους, χάνουν κάθε είδους ευκαιρίες που ούτε καν γνώριζαν ότι υπήρχαν.
Όταν ήμουν 16 ετών, ήθελα να ακολουθήσω τα βήματα του παππού μου. Ήταν ένας έμπειρος έμπορος που μπορούσε να χτίσει ένα σπίτι χωρίς σχεδιάγραμμα. Αυτό ήταν το πάθος μου και το ακολουθούσα για χρόνια. Παρακολούθησα όλα τα μαθήματα ξυλουργικής στο σχολείο, έκανα ό, τι μπορούσα για να απορροφήσω τη γνώση και τις δεξιότητες που ήρθαν τόσο εύκολα στον παππού μου.
Δυστυχώς, το γονίδιο δεν το πήρα. Πέρασε πάνω μου και πάλεψα δυνατά να ξεπεράσω τις ελλείψεις μου. Αλλά δεν μπορούσα. Ήμουν ένας από αυτούς τους διαγωνιζόμενους στο American Idol, ο οποίος πίστευε ότι το πάθος του ήταν αρκετό για να εξασφαλίσει την επιτυχία του.
Μια μέρα, έφερα στο σπίτι μια απλίκα που είχα φτιάξει στο ξυλουργείο που έμοιαζε με παράσιτο. Μετά από έναν βαρύ αναστεναγμό, ο παππούς μου μου έδωσε τις καλύτερες συμβουλές που έχω λάβει ποτέ. Μου είπε, “Μάικ, μπορείς να είσαι ακόμα τεχνίτης, αλλά μόνο αν αποκτήσεις διαφορετικό είδος εργαλειοθήκης”.
Εκείνη την εποχή, αυτό ήταν αντίθετο με όλα όσα πίστευα για τη σημασία του «πάθους» και της επιμονής και της «παραμονής στην πορεία». Μα φυσικά είχε δίκιο. Επειδή το “να παραμείνεις στην πορεία” έχει νόημα μόνο αν κατευθύνεσαι σε μια λογική κατεύθυνση.
Και ενώ το πάθος είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει, είναι πολύ “ασταθές” για να το ακολουθήσεις.
Αυτο μας οδηγεί τελικά στην “ωμή αλήθεια”. «Ποτέ μην ακολουθείς το πάθος σου, αλλά να το έχεις πάντα μαζί σου».
Robert Kiyosaki
Ο Μάικ κάνει μία σπουδαία τοποθέτηση, που είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Ακόμα την σκέφτομαι και την επεξεργάζομαι. Είναι πολύ πιθανό και οι δύο απόψεις να είναι σωστές ταυτόχρονα. Ένα διαφορετικό άτομο απαιτεί διαφορετική κατεύθυνση.
Όταν πρόκειται για μετατροπή του πάθος σας σε επιχείρηση, θα παραμείνω στην “άκρη” περισσότερο, ίσως για πάντα. Και αυτό είναι εντάξει. Όλος ο κόσμος δεν χρειάζεται να είναι μαύρος ή άσπρος, σωστός ή λάθος. Μερικές φορές υπάρχουν πολλές λύσεις σε ένα πρόβλημα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην πηγή : www.richdad.com