Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕξελίξειςΕκλογές 2023Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα καταπάτησης του δημόσιου χώρου στην Α΄ προβλήτα...

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα καταπάτησης του δημόσιου χώρου στην Α΄ προβλήτα του λιμανιού

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα καταπάτησης του δημόσιου χώρου στην Α΄ προβλήτα του λιμανιού

Τον προβληματισμό και την ανησυχία της για την τύχη της Α’ προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης εκφράζει η δημοτική κίνηση “Θεσσαλονίκη για Όλους”, με αφορμή τη συζήτηση της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΘ ΑΕ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Με την αρχική σύμβαση παραχώρησης, το 2018, και έπειτα από μεγάλο αγώνα του τότε δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο δήμος Θεσσαλονίκης πέτυχε να του αποδοθούν κάποια από τα κτίρια της Α’ προβλήτας και ταυτόχρονα να εισπράττει ανταποδοτικά έσοδα από την ΟΛΘ ΑΕ. Η πρώτη κίνηση της τότε δημοτικής αρχής ήταν να παραχωρήσει έναν από τους χώρους της Α’ προβλήτας στο ΑΠΘ, για να στεγαστεί εκεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Παράλληλα, είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού του λιμανιού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Ζέρβα εγκαταλείφθηκαν όλοι οι χώροι της Α΄προβλήτας που αποδόθηκαν στον δήμο Θεσσαλονίκης. Επί τέσσερα χρόνια δεν σχεδιάστηκε κανένα έργο, ούτε έγινε καμία διαμόρφωση, ώστε οι χώροι αυτοί να αξιοποιηθούν προς όφελος των δημοτών. Σήμερα τα κτίρια αυτά, που με αγώνα αποδόθηκαν στον δήμο Θεσσαλονίκης, αφέθηκαν να καταρρέουν εγκαταλελειμμένα, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία του λιμανιού.

Με την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης, που συζητιέται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δίνεται η δυνατότητα στα Μουσεία που είναι χωροθετημένα εντός της Α’ Προβλήτας του λιμανιού όχι μόνο να λειτουργούν κυλικεία για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών τους, αλλά και να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, προκειμένου να έχουν έσοδα. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έρχεται να νομιμοποιήσει αναδρομικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και ένα χρόνο με το Μaritime Museum.

Ουσιαστικά το λεγόμενο Μουσείο Ναυταθλητισμού έχει μετατραπεί σε κοκτέιλ μπαρ και τα εκθέματα λειτουργούν απλώς ως… ντεκόρ. Έχει αναπτύξει ικανό αριθμό τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικό χώρο, αλλά και σε παρακείμενο υπαίθριο χώρο που εκμίσθωσε από την ΟΛΘ ΑΕ για αυτό το σκοπό. Εάν και τα υπόλοιπα αξιόλογα Μουσεία που λειτουργούν στην Α’ προβλήτα ακολουθήσουν αυτό το κακό παράδειγμα, η πρώτη προβλήτα κινδυνεύει να χάσει τον δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα της και να μετατραπεί τελικά σε έναν απέραντο χώρο διασκέδασης.

Σε δήλωση του ο υποψήφιος δήμαρχος με τη “Θεσσαλονίκη για Όλους” Σπύρος Πέγκας αναφέρει: “Καλούμε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να απαντήσει τι έκανε αυτά τα τέσσερα χρόνια για να αξιοποιήσει τους χώρους της Α’ προβλήτας που αποδόθηκαν από την ΟΛΘ ΑΕ στον δήμο Θεσσαλονίκης. Καλούμε όλους τους υποψηφίους δημάρχους να τοποθετηθούν επί του θέματος του λεγόμενου Μουσείου Ναυταθλητισμού, που δημιούργησε κακό προηγούμενο στην Α’ προβλήτα. Είμαστε υπέρ της βιωσιμότητας όλων των Μουσείων, αλλά είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα καταπάτησης του δημόσιου χώρου στην Α’ Προβλήτα”.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments