Εποχική γρίπη. Ερωτήσεις – Απαντήσεις από την Ινα Ιωάννα Κοτοπουλου
ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ
Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην χαμηλή άμυνα του οργανισμού?
Αν είσαι και εσύ από τους Ανθρώπους που έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά τότε ίσως κι εσύ πρέπει να θωρακίσεις τον οργανισμό σου.
Ποιοι είναι Αυτοί?
Το υπερβολικό βάρος
Το κάπνισμα
Η έλλειψη ύπνου
η καθιστική ζωή,η αποφυγή του ήλιου,
η έλλειψη των κανόνων υγιεινής, τόσο στην καθημερινότητα (πλύσιμο χεριών κλπ.), όσο και στην μαγειρική ,οδηγούν στο να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νοσησούμε από διάφορες εποχιακές λοιμώξεις και την φερόμενη ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ
Τι θα μπορούσαμε να πάρουμε για την Άμυνα του Οργανισμού?
Τα ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια-σαρδέλες, κολιός, σκουμπρί, σολομός και πέστροφα) και ξηροί καρποί- φιστίκια, σουσάμι, σησαμέλαιο και λιναρόσπορο)-Βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, στη μνήμη, την ικανότητα μάθησης, την όραση, ακόμα και τη διάθεση.
Η βιταμίνη C( ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο , ωμό λάχανο, φράουλες, λεμόνι,πορτοκάλια και χυμό ντομάτας).-Είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων.
Η βιταμίνη Α( αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά, συκώτι) και η πρόδρομη μορφή της το β-καροτένιο ( καρότα , γλυκοπατάτα, ντομάτα, μαρούλι, σπανάκι και μπρόκολο )συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού.
Η βιταμίνη Ε( ελαιόλαδο, ξηροί καρποί σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά ) συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Βιταμίνη D( λιπαρά ψάρια)
Τα ιχνοστοιχεία: σελήνιο (ψάρια, μαλάκια, σιτηρά, κρέας, αυγά, φιστίκια, ρύζι και ηλιόσποροι )και ψευδάργυρος (οστρακοειδή, μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, συκώτι, σαρδέλες, κολοκυθόσποροι, σιτηρά, όσπρια και καρύδια).
Τι μπορούμε να τρώμε για την πρόληψη εποχικής γρίπης ή διαφόρων λοιμώξεων.?
1. Τρώτε φαγητά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά(φρούτα-λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτείνη),περιορίστε την ζάχαρη ώστε να μειώνονται οι φλεγμονές, καθώς και τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, και πίνετε αρκετό νερό για να είναι ο οργανισμός σας ενυδατωμένος.
2. ΑΣΚΗΣΗ :Πρεπει να εντάσσουμαι στην καθημερινότητάς τουλάχιστον 3-4 φορες την εβδομάδα την Άσκηση για την αντιμετώπιση του στρες ,το οποιο παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο και στη συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού
3.Ο ποιοτικός Ύπνος
Η διάρκεια αλλά και η ποιότητα του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα .
Τουλάχιστον 8 με 10 ώρες πρέπει να κοιμούνται οι μικροί μας φίλοι και 6 με 8 στους μεγαλύτερους. Ο ποιοτηκος ύπνος είναι από τις 9μ.μ έως 03:00..Αν κοιμόμαστε μετά τις 12 χάνουμε τον ποιοτικό ύπνο διότι μόνο τις ώρες που προανέφερα εκρηγνυεται η Αυξητικη ορμόνη η οποία είναι η κατάλληλη για την ανάπλαση του μυϊκό ιστού και για την ισορροπία εγκεφαλικης διαύγειας.
Ποια Συμπληρώματα Διατροφής μπορώ να καταναλώνω?
Τα Συμπληρωματα Διατροφής είναι εφόδια που ενισχύουν τον Οργανισμο κατά την εποχή της γρίπης οι Διαφόρων Αναπνέυστικων λοιμώξεων .
Οι βιταμίνες Α, C καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και D, στηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Συνεπώς, για να μπορεί το σώμα μας να αντιμετωπίσει τους «εισβολείς»(μικρόβια-ιοί) και να θεραπευτεί, οφείλουμε να το προετοιμάσουμε εγκαίρως με σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και με προσπάθεια για πνευματική ευεξία. Φυσικά,για να τα καταφέρουμε δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να ξεκινήσουμε, από τώρα!