Ηλικιακή διάκριση ηλικιακή διάκριση
Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη.
Οι ηλικιακές διακρίσεις αφορούν τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει ένα άτομο εξαιτίας της ηλικίας του. Οι διακρίσεις αυτές μπορούν να ξεκινάνε από το πόσο ερωτεύσιμος είναι ένας άνθρωπος μία συγκεκριμένης ηλικίας, μέχρι το πόσο όμορφη μπορεί να είναι μία γυναίκα και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στην ερωτική της ζωή.
Οι ηλικιακές διακρίσεις (ageism η Αγγλική λέξη που περιγράφει τις προκαταλήψεις με βάση την ηλικία), είναι μία άλλη μορφή του ρατσισμού. Περιθωριοποιούν ανθρώπους, υποτιμούν και στερούν από ικανούς ανθρώπους ευκαιρίες, παραβλέπουν την αξία και τη μοναδική ομορφιά κάθε δεκαετίας. Υπερτιμούν τη νεότητα η οποία εκτός από ζωντάνια και φυσική αντοχή χαρακτηρίζεται και από επιπολαιότητα και έλλειψη εμπειριών, σε αντίθεση με την ωριμότερη ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από εμβάθυνση στις εμπειρίες της ζωής.
Η ρατσιστική αντιμετώπιση της ηλικίας σχετίζεται με την ευρεία προκατάληψη πως η χαρά της ζωής, ο έρωτας, η επιτυχία, η ομορφιά και κάθε αγαθό, ταυτίζονται με τη νεότητα. Όταν ο άνθρωπος περάσει από την πρώτη νεότητα, στερείται για τους περισσότερους, τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στην εργασία ή να είναι ερωτικά ποθητός. Μεγαλύτεροι αποδέκτες των ηλικιακών διακρίσεων είναι, όπως θα ήταν αναμενόμενο, οι γυναίκες, καθώς υπάρχει μεγάλη κοινωνική πίεση στο να παραμένουν νέες και εξωτερικά ποθητές.
Υπάρχουν όμως, και περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχει και ορθή διάκριση στις ηλικίες. Και αυτή δεν αφορά τις ικανότητες ή τις ευκαιρίες στη ζωή, αλλά τον τρόπο συμπεριφοράς που αρμόζει σε μία μεγαλύτερη ηλικία.
Το να θεωρείς πως μία γυναίκα 45 ετών δεν είναι σωστό να θέλει να συμπεριφέρεται σαν εικοσάχρονη δεν είναι ηλικιακός ρατσισμός, αλλά ορθή αντίληψη των πραγμάτων και σεβασμός στην εμπειρία που μας χαρίζει η ζωή μέσα από τα χρόνια που φεύγουν.
Η σοφία της Ελληνικής γλώσσας κρύβει μέσα σε λέξεις την ίδια τη ζωή με τόσο περίτεχνη σοφία. Πόσοι γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη ωραίο και από πού προέρχεται;
Η λέξη ωραίος βγαίνει από τη λέξη ώρα και δείχνει πως αυτό που είναι ωραίο είναι αυτό που συμβαίνει στην κατάλληλη στιγμή. Αν ένας άνθρωπος για παράδειγμα, ογδόντα χρονών, ντυθεί όπως ντύνεται ένας που είναι τριάντα, δε θα είναι κάτι ωραίο. Γιατί δεν είναι κάτι που βρίσκεται στη σωστή ώρα και στο σωστό χρόνο.
Η ηλικία είναι ένα δώρο γιατί σου δίνει τη δυνατότητα με τον κάθε διαφορετικό χρόνο να μεγαλώνεις, να ωριμάζεις, να κατασταλάζεις και να γεμίζεις εμπειρίες. Και η ώριμη ηλικία είναι εκείνη που λειτουργεί υποδειγματικά για τους νεότερους, διότι η σοφία της ωριμότητας δεν επιτρέπει να πέφτει στα λάθη της νεότητας. Όπως και είναι άσχημο να βλέπεις έναν ογδοντάχρονο να προκαλεί με υπονοούμενα και σεξουαλικές συμπεριφορές άτομα ακόμα και πενήντα χρόνια νεότερα. Αυτό δεν είναι ηλικιακός ρατσισμός, αλλά ορθή γνώση της ηλικίας ενός ανθρώπου.
Οι ευκαιρίες στη ζωή πρέπει να αφορούν κάθε ηλικιακό φάσμα και σε αυτό ρατσισμός δε χωράει. Όλοι οι άνθρωποι διεκδικούν το δικαίωμα να είναι δημιουργικοί, όμορφοι, ερωτικοί, χαρούμενοι ανεξαρτήτως ηλικίας. Διότι η αληθινή ενέργεια και ομορφιά απορρέει από την ψυχική δύναμη και ορμή του ανθρώπου, όχι από τη βιολογική του ηλικία.
Αυτό όμως δε μειώνει και τη διαφορετική ανάγκη της κάθε δεκαετίας του ανθρώπου, η οποία έχει τις δικές της ανάγκες και απαιτήσεις. Και ο πραγματικά ώριμος άνθρωπος γνωρίζει να συμπεριφέρεται ανάλογα.
Το άρθρο συμμετείχε στο διαγωνισμό αρθρογραφίας που διοργάνωσε το NewAge Ideas με το Next Generation
Πηγή: enimerosou.gr