Μην απορείτε γιατί συνεχώς ακριβαίνει το ρεύμα
Παραμύθι Νο 1: σβήσαμε το λιγνίτη για να βάλουμε ΑΠΕ
Στο 1ο διάγραμμα (Δ.1) βλέπουμε πως από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 το φυσικό αέριο συμμετείχε σε ποσοστό πάνω από 54% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής (στοιχεία από Ipto Analytics του ΑΔΜΗΕ). Μέχρι και στο 83% έφθασε, (στις 2 τη νύχτα της 28/11). Το φυσικό αέριο είναι 100% εισαγόμενο καύσιμο, με την τιμή να φουσκώνει στα διεθνή χρηματιστήρια και να φουσκώνει αντίστοιχα την τιμή του ηλεκτρισμού. Το ποσοστό του φυσικού αερίου μειώνεται μόνο όταν μειώνεται η ζήτηση του ρεύματος.
Για δεκαετίες η ηλεκτροπαραγωγή της χώρας είχε στηριχτεί στον 100% ΕΓΧΩΡΙΟ λιγνίτη, διασφαλίζοντας χαμηλή τιμή και προστασία από τις διεθνείς αναταράξεις. Αυτό καθόλου δεν εμπόδισε το πολιτικό σύστημα να αντικαταστήσει τον 100% ΕΓΧΩΡΙΟ λιγνίτη με το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο. Ήταν 14/10/2010 όταν ο τότε Υφυπουργός Ενέργειας του Πασοκ Μανιάτης είπε στη Βουλή «βαδίζουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε σε μια απλή κατεύθυνση. Πλήρης αντικατάσταση των περισσοτέρων μονάδων της ∆ΕΗ, που καίνε λιγνίτη, µε μονάδες ίδιας ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο» (βλ. Πρακτικά Βουλής, Συνεδρίαση Η’, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010).
Για ολοκλήρωση της εθνικά ολέθριας ενεργειακής πολιτικής, το Σεπτέμβριο 2019 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άρον-άρον απολιγνιτοποίηση, προκειμένου να σιγουρευτεί πως θα καίμε όλο και περισσότερο φυσικό αέριο. Την πλήρη αδιαφορία του για τις συνέπειες στους πολίτες τη διατύπωσε ξεκάθαρα στις 26 Μαΐου 2020, σε συνέντευξη στη Γερμανική εφημερίδα Bild: «κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα νωρίτερα από τη Γερμανία …και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες».
Παραμύθι Νο 2: η μεγάλη παραγωγή των «Α»ΠΕ θα ρίξει τις τιμές
Στο 2ο διάγραμμα (Δ.2) φαίνεται η παραγωγή των ΑΠΕ σε σχέση με το «ισοζύγιο διασυνδέσεων», δηλαδή τις ώρες που είχαμε εισαγωγές ή εξαγωγές ηλεκτρισμού. Βλέπουμε πως τις ώρες που αυξάνεται η παραγωγή των ΑΠΕ αντίστοιχα αυξάνονται οι εξαγωγές ηλεκτρισμού. Δηλαδή το δήθεν «φθηνό» ρεύμα των ΑΠΕ εξάγεται και στη χώρα μένει το πανάκριβο ρεύμα του φυσικού αερίου. Δεν είναι πρωτόγνωρο: το 2016 ο τότε αντικαγκελάριος της Γερμανίας μας είχε πει πως το 80% της παραγωγής των αιολικών εξάγεται. Γι’ αυτό και τώρα, που η Γερμανία έχασε την πρόσβαση στο φθηνό Ρωσικό φυσικό αέριο, όχι απλά δουλεύει υπερεντατικά τα δικά της λιγνιτικά εργοστάσια (~12.000MW), αλλά, επιπλέον, καίει και 100% εισαγόμενο λιθάνθρακα (~6.000MW), προκειμένου να έχει ρεύμα πιο φθηνό απ’ το φυσικό αέριο.