Η κλιματική αλλαγή δεν χτυπάει πλέον την πόρτα μας, ήρθε και είναι εδώ
Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς Μακεδνός
Η κλιματική αλλαγή δεν χτυπάει πλέον την πόρτα μας, ήρθε και είναι εδώ, αργήσαμε πολύ να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα και τώρα καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες. Η παγωνιά και η ξηρασία που έπληξαν την περιοχή μας την άνοιξη και το καλοκαίρι που πέρασε έπληξαν σημαντικά την αγροτική παραγωγή του νομού μας, ήρθαν τώρα οι έντονες και πολλές βροχοπτώσεις να αποτελειώσουν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής του νομού μας.
Οι κύριες παραγωγές του νομού μας μήλο και φασόλι έχουν ενταχθεί στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και αναμένονται να αποζημιωθούν. Σε αυτό συνέβαλαν οι κινήσεις των αγροτικών συλλόγων και των συνεταιρισμών του νομού Καστοριάς που με αδιάκοπες συναντήσεις και επικοινωνίες με τους αρμόδιους φορείς κατάφεραν να πιέσουν για άμεσα αποτελέσματα, δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν φαίνεται να λαμβάνουν στα σοβαρά την αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη της χώρας αφού στα περισσότερα που ζητήσαμε δεν φαίνεται να εισακουγόμαστε.
Σιτηρά, φακές, ρεβίθια, τριφύλλια και κτηνοτροφία φαίνεται να έχουν ξεχαστεί.
Η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες αγροτικής ανάπτυξης αν αναλογιστούμε ότι η Ολλανδία έχει πληθυσμό 17,28 εκατομμύρια, εμβαδόν 41,543 τετραγωνικά χιλιόμετρα ψυχρό κλίμα και εξάγει αγροτικά προϊόντα 33 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ η Ελλάδα με πληθυσμό 10,71, έκταση 131,957 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μεσογειακό κλίμα εξάγει περίπου αγροτικά προϊόντα 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο νομός Καστοριάς έχει τεράστιο ποσοστό ανεργίας που ξεπερνάει το 55% και η εγκατάλειψη του νομού από τους νέους αφού δεν μπορούν να βρούνε διέξοδο είναι πλέον μονόδρομος. Η αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη μπορεί να δώσει διέξοδο αφού πλέον είναι φανερό ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο περιθώριο ανάπτυξης για τον νομό μας.
Κύριοι αρμόδιοι μπορούμε και εμείς στην Ελλάδα να αυξήσουμε την αγροτική μας παραγωγή και να πλησιάσουμε τα αποτελέσματα της Ολλανδίας φτάνει να το θέλουμε και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες.
Αιτούμαστε άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις απώλειας παραγωγής για τα σιτηρά, φακές, ρεβίθια, τριφύλλια και την κτηνοτροφική παραγωγή του νομού μας, με μειώσεις παραγωγής άνω του 40% και με αυξήσεις σε κόστος παραγωγής άνω του 60% η αγροτική παραγωγή φαίνεται να είναι καταδικασμένη στον νομό μας.
Αιτούμαστε την δημιουργία ινστιτούτου ανάπτυξης αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στον νομό μας με την ειδική στελέχωση του για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών φασολιού ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες, νέων ποικιλιών μήλου για την ανάπτυξη δέντρων ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες και προσωπικό υπεύθυνο για την πλήρη ανάπτυξη και αύξηση παραγωγής των Βοοειδών Ελληνικής Κόκκινης Φυλής.
Η δημιουργία ενός ινστιτούτου στον νομό μας κρίνεται αναγκαία καθώς έτσι θα προλάβουμε να δημιουργήσουμε φυτά ανθεκτικά στις κλιματικές αλλαγές που αποδεδειγμένα έρχονται και η αγροτική παραγωγή του νομού μας θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει καλλιέργειες, η κτηνοτροφική παραγωγή θα αυξηθεί αφού τα βελτιωμένα βοοειδή θα προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις στην μεταποίηση τους καθιστώντας τα έτσι εμπορεύσιμα σε μεγαλύτερο βαθμό και θα μπορούν να ανταγωνιστούν οποιαδήποτε άλλη φυλή εκτροφής.
Το θετικό δημιουργίας του ινστιτούτου για τους αγρότες της περιοχής μας είναι ότι οι επενδύσεις που έχουν κάνει σε μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και η τεχνογνωσία που έχουν στην παραγωγή δεν θα πάνε χαμένες αφού σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούν να αλλάξουν κατεύθυνση παραγωγής και ίσως χρειαστεί να επενδύσουν εκ νέου σε μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και να ρισκάρουν άλλες παραγωγές με διαφορετική τεχνογνωσία την οποία δεν έχουν.
Το θετικό δημιουργίας ινστιτούτου στην περιοχή μας είναι ότι θα αναβαθμιστεί το επιστημονικό προσωπικό και θα συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ακριτικού νομού μας.
Η σύνδεση επιστήμης-παραγωγής πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη αν θέλουμε να επενδύσουμε στον πρωτογενή τομέα και σε βιώσιμες λύσεις κυκλικής οικονομίας προστατεύοντας έτσι την περιοχή μας από την ερήμωση και δίνοντας κίνητρα ανάπτυξης με ταυτόχρονα αποτελέσματα μείωσης της ανεργίας.
Κύριοι αρμόδιοι, η κλιματική αλλαγή έχει έρθει, είτε θα την προλάβουμε είτε θα μας προλάβει, στα πανεπιστήμια λένε πάντα ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και δεν το λένε τυχαία.
Υ.Γ. Να υπενθυμίσουμε ότι είχε γίνει παρόμοια προσπάθεια δημιουργίας ινστιτούτου ανάπτυξης για τα γουνοφόρα ζώα στο παρελθόν το οποίο κατέληξε να είναι το σημερινό κτηνιατρείο, δεν είναι η γούνα το μονοπώλιο της πόλης μας!
14/10/2021
Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος του Α.Σ Καστοριάς Μακεδνός