παιδιά και μάσκα παιδιά και μάσκα
Η πανδημία του κορωνοϊού μας εισήγαγε όλους σε μία νέα πραγματικότητα και άλλαξε άρδην την καθημερινή μας ζωή. Η προστασία της ανθρώπινης υγείας σε μία περίοδο έντονης υγειονομικής κρίσης, αναχαίτισε ακόμα λειτούργησε και ως τροχοπέδη σε κάθε είδους μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας, από τη διασκέδαση μέχρι την εργασία.
Η ανθρώπινη επαφή μπήκε στο μικροσκόπιο, η ζωή σταμάτησε να λειτουργεί με τους γνωστούς ρυθμούς της καθημερινότητας και υιοθέτησε νέες συνήθειες προστασίας της υγείας του κοινωνικού συνόλου, αλλά και της ατομικής.
Ίσως ο ερχομός αυτής της πανδημίας να λειτούργησε και θετικά υπό το πρίσμα ότι σκεφτήκαμε λίγο περισσότερο το συνάνθρωπό μας και απεγκλωβιστήκαμε από τον εγωισμό και τη στείρα ιδιοτέλεια – ακόμα και αν στερηθήκαμε αγαπημένες μας συνήθειες ή την κοινωνική μας ζωή.
Ο κορωνοϊός είναι μία σύγχρονη πρόκληση για την ανθρωπότητα, τροφοδότησε τα σενάρια συνωμοσίας και γέννησε όλων των ειδών τα συναισθήματα στους ανθρώπους. Τι είναι τελικά; Ένας επικίνδυνος και θανατηφόρος ιός; Ένα κόλπο της Νέας Τάξης Πραγμάτων; Ένας ύπουλος τρόπος για να καταφέρει ο Bill Gates να βάλει στο σώμα μας το περιβόητο τσιπάκι;
Τι είναι, τελικά, ο COVID 19;
Αυτό που πραγματικά δημιούργησε ενστάσεις και πολλές αντιδράσεις, ήταν η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ψηφίσει νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο η χρήση μάσκας μέσα στις σχολικές τάξεις για τη νέα χρονιά να είναι απαραίτητη τόσο από τα παιδιά όσο και από τους εκπαιδευτικούς.
Στο Διαδίκτυο επικράτησε ένα μικρό χάος μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής, με οργισμένους γονείς να δημιουργούν σελίδες στο Facebook με τις οποίες ζητούσαν αντίσταση από τους άλλους γονείς, ακόμα και τη… θανάτωση των Υπουργών, του Τσιόδρα και των Εβραίων οι οποίοι κινούν τα νήματα πίσω από τη σταδιακή – όπως λένε – καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Η αλήθεια είναι πως θεώρησα πως ίσως να είναι μία σκληρή δοκιμασία για μικρά παιδιά να φοράνε όλη την ώρα του σχολικού προγράμματος προστατευτική μάσκα. Ειδικά τα μικρά παιδιά από έξι ως δέκα ετών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τη φοράνε, καθώς η παιδική περιέργεια που είναι έντονη σε εκείνη την ηλικία αλλά και η έντονη κινητικότητα δε θα της επιτρέψει να έχει μεγάλη προστατευτικότητα.
Εκτός όμως από τις σωματικές επιπτώσεις που αυτή μπορεί να επιφέρει – σε αυτό μόνο η γνώμη των ειδικών επιστημόνων θα δώσει την τελική απάντηση έτσι και αλλιώς – αξίζει να εξετάσουμε πολύπλευρα το θέμα.
Πόσο υγιές είναι ένα παιδί να συντρίβεται ψυχολογικά από το βάρος της ευθύνης για την υγεία των άλλων; Ένα παιδί που δεν έχει ωριμότητα και τον ολοκληρωμένο εγκέφαλο του ενήλικα, ειδικά τον πρόσθιο μετωπιαίο λοβό που αναπτύσσεται τελείως γύρω στα 25 έτη, επιβαρύνεται περισσότερο, διότι θεωρεί πως για οτιδήποτε κακό συμβεί ευθύνεται το ίδιο. Αυτό για ένα μικρό παιδί μπορεί να είναι μία εξαιρετικά αγχωτική κατάσταση, ένα αίσθημα ευθύνης που μπορεί να μην το κάνει τόσο υπεύθυνο, αλλά να δράσει αντιθέτως και να το μετατρέψει ένα φοβικό και υπερευαίσθητο άτομο. Πόσο μπορεί μία μάσκα να το βοηθήσει να αλληλεπιδράσει τα άλλα παιδιά, να χαρεί τη διαδικασία της μάθησης και να αισθάνεται ελεύθερο από την πλευρά της αυτοέκφρασης;
Το θέμα είναι βαθύ και πολυεπίπεδο με πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις να ζητάνε περισσότερη και πιο λεπτομερή ενημέρωση. Ας ελπίσουμε οι ειδικοί επιστήμονες να καταρτίσουν τον κόσμο με σαφείς επιστημονικές γραμμές και συμπεράσματα, αφού είναι και οι μόνοι που μπορεί να δώσουν μία ορθή εξήγηση στα ακανθώδη ερωτήματα που προκύπτουν.
Το άρθρο συμμετείχε στο διαγωνισμό αρθρογραφίας που διοργάνωσε το NewAge Ideas με το Next Generation
Πηγή: enimerosou.gr