Τα καστοριανά ΜΠΟΥΖΕΡΙΑ φτάνουν!
Μην το χάσει Κ Α Ν Ε Ι Σ www.mpouzeria.gr
Τα ”Μπουζέρια”, η τρελογιορτή των Τσιπουράδων, σας προσκαλεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τσιπουρογευσιγνωσίας όλο τον κόσμο και όλους τους φαντασμένους ερασιτέχνες τσιπουροπαραγωγούς διημέρου να μας αποδείξουν γιατί το #τσίπουρο τους είναι το καλύτερο του κόσμου!
Ο #διαγωνισμός θα γίνει στην πόλη της #Καστοριάς το διήμερο της Μεγάλης Αποκριάς Σάββατο ???????? & Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.
Αναλυτικά:
το Σάββατο 25.02 από τις 14:00 ως τις 20:00
& την Κυριακή 26.02 από τις 14:00 ως τις 18:00
στην στην περιοχή Ψαράδικα στα μαγαζιά: Σβούρα, Μώλος, 12 Μήνες, Σουλάτσο καθώς και στο καφενείο Ρόντση (Μητροπόλεως 108) στην πλατεία Ομόνοια.
την Κυριακή 26.02, ώρα 21.00, θα γίνoυν οι απονομές πριν το άναμμα της κεντρικής «μπουμπούνας» στην πλατεία Ντολτσό
Η εκδήλωση θα γίνει φυσικά με συνοδεία τοπικών ορχηστρών, δοκιμή ξεχωριστών μεζέδων, με πολύ κέφι, ζάλη και χορό. Μην το χάσετε!
Χορηγούμε δωρεάν σαν ενθύμιο, μινιατούρες 50 γραμμαρίων με τσίπουρο Καστοριάς σε όλους τους συμμετέχοντες τουρίστες.
Στηρίζουμε την Καστοριά, την πόλη με το καλύτερο τσίπουρο στη γη
Οι ????.????????.????????.???? είναι και πάλι εδώ!
Ο ”θεσμός” που έγινε ”δεσμός” πλέον είναι…”ΕΘΙΣΜΟΣ” !
Ακολουθήστε την σελίδα μας και την ομάδα μας στο Facebook
Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα μας
Τα Μπουζέρια
Το 2016 μια παρέα φίλων που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την απόσταξη στέμφυλων αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα διαγωνισμό τσιπουρογευσιγνωσίας στη Καστοριά, με στόχο τη προβολή του τόπου και των ιδιαίτερων προϊόντων του. Κάτι πρωτότυπο, αφού παρόμοιος διαγωνισμός δεν γίνεται πουθενά στην Ελλάδα.
Η παρέα ονομάστηκε χαριτολογώντας Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ (Χαβαλέδες Ερασιτέχνες Καστοριανοί Τσιπουροπαραγωγοί) και σήμερα αριθμεί 40 ενεργά μέλη, δημιουργώντας και άλλες δράσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου, πάντα με βάση τον εθελοντισμό και τη προσφορά.
Ο διαγωνισμός ονομάζεται Παγκόσμιο πρωτάθλημα τσιπουρογευσιγνωσίας και από φέτος το όνομα του 5 ου πλέον διαγωνισμού, είναι Μπουζέρια Καστοριανά.
Μέχρι πέρυσι γινόταν στο τέλος Ιανουαρίου με 27 συμμετοχές και περισσότερα από 200 άτομα που δοκίμαζαν και ψήφιζαν σε μια ‘τυφλή’ δοκιμή ,με πολύ κέφι και εξαιρετική οργάνωση.
Από φέτος ο διαγωνισμός αναβαθμίζεται και μεγαλώνει. Φιλοδοξεί να γίνει πλέον θεσμός. Βασιζόμενοι στη μακρόχρονη παράδοση αμπελοκαλλιέργειας και απόσταξης, προχωρούμε στοχευμένα, στην προώθηση και αναβάθμιση του θεματικού τουρισμού έχοντας ένα τεράστιο ιστορικό απόθεμα, αν σκεφτούμε ότι στο τελωνείο Καστοριάς υπάρχουν καταχωρημένες 465 ενεργές άδειες τσιπουροκάζανων στη περιοχή Καστοριάς και Βοΐου, με μεγάλο μέρος τους ,από την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Η εκδήλωση μεταφέρεται πλέον στο τριήμερο της Αποκριάς και θα γίνει 2 ημέρες (Σάββατο και Κυριακή) σε 2 σημεία, σε παραδοσιακές γειτονιές της πόλης, με συνοδεία τοπικών ορχηστρών, δοκιμή ξεχωριστών μεζέδων, με πολύ κέφι, ζάλη και χορό.
Η συμμετοχή των τουριστών είναι το βασικό ζητούμενο όπως και η προβολή της περιοχής μας, σαν εναλλακτική μορφή αποκριάτικου προορισμού.
Οι φετινές συμμετοχές θα ξεπεράσουν τις 40, ενώ υπάρχουν ήδη συμμετέχοντες από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Έχει ξεκινήσει η προβολή του διαγωνισμού από τις σελίδες facebook, ΧΕΡΚΑΤ και ΜΠΟΥΖΕΡΙΑ ΚAΣΤΟΡΙΑΝΑ, όπως και από την ιστοσελίδα www.mpouzeria.gr, σε συνεργασία και με στήριξη από τους 3 δήμους του νομού και από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Χορηγούμε δωρεάν σαν ενθύμιο, μινιατούρες 50 γραμμαρίων με τσίπουρο Καστοριάς σε όλους τους συμμετέχοντες τουρίστες, τόσο στα σημεία του διαγωνισμού, όπως και στη κεντρική «μπουμπούνα» της Κυριακής της Αποκριάς, όπου θα γίνει και η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού.
Στηρίζουμε την Καστοριά, την πόλη με το καλύτερο τσίπουρο στη γη.
Το Νέκταρ
Δεν μπορούμε να πούμε πως για να κατέχουν το μυστικό της παρασκευής του καλύτερου τσίπουρου στον κόσμο οι Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ. πλήρωσαν τίμημα βαρύ, γιατί το να ευχαριστείς τον ξένο, τον επισκέπτη, που αρχαία παράδοση επιτάσσει να τον υποδεχόμαστε σαν ένα θεό, δεν είναι πράγμα μικρό.
Όπως οι μύστες των παλιών μυστηρίων, ή σαν τον Οβελίξ που’πεσε μικρός μέσα στο καζάνι με τον μαγικό ζωμό, οι Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ. μεταφέρουν από γενιά σε γενιά το μυστικό και το μοιράζονται μόνο με τους τρελούς και με τα πλάσματα της λίμνης.
Έχουν καζάνια και αποστάζουν, όμως το τσίπουρο που προσφέρουν στον επισκέπτη-θεό είναι της λίμνης και των σπηλιών, είναι των εγκάτων της γης μυστικό.
Όλα γίνονται την προκαθορισμένη από παμπάλαια παράδοση νύχτα.
Με γαϊδουράκια, που ακολουθούν τον παραλίμνιο δρόμο, κατευθύνονται προς τη σπηλιά του δράκου, μεταφέροντας τα στέμφυλα.
Εκεί, μέσα στις λευκές, αστραφτερές γούρνες της σπηλιάς γίνεται η ζύμωση.
Κι έπειτα οι πιο δυνατοί φορτώνονται τον πολύτιμο πολτό και κατεβαίνουν πολύ βαθιά μέσα στη γη, για την απόσταξη, στης γης την καρδιά, όπου καίει φωτιά άσβηστη.
Κι όταν το προϊόν της πρώτης απόσταξης μαζευτεί με ειδικά ξύλινα κανάτια, που κρέμονται κάτω από τις σχισμάδες του βουνού, ξανακατηφορίζει για τα έγκατα για να γίνει η δεύτερη απόσταξη.
Όμως το προϊόν αυτής δεν θα συλλεχθεί σε κανάτια, μα θα αφεθεί να αρωματιστεί ξεπλένοντας τα βότανα και τα αγριολούλουδα του βουνού και θα χυθεί στη λίμνη.
Προτού γίνει αυτό, τέσσερις από τη μεγάλη ομάδα, που είναι οι μόνοι που γνωρίζουν που βρίσκονται οι τάπες του βυθού, δεινοί μακροβουτυχτές, θα τις ανοίξουν για να αδειάσει η λίμνη. Τότε το μυρωμένο απόσταγμα κυλά και την ξαναγεμίζει.
Γι’ αυτό εκείνη τη νύχτα οι άνθρωποι βλέπουν τρελά, αλλά ευχάριστα όνειρα, και οι τρελοί, που δεν κοιμούνται ποτέ, για μέρες πολλές λεν για ψάρια που μιλάν, για χήνες που τραγουδούν σαν τενόροι, για καλαμιές που χορεύουν μπόσα νόβα και ταγκό.
Προτού αρχίσει η εξάτμιση, οι Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ., αν και εξαντλημένοι απ’ τον ολονύχτιο αγώνα, κι αφού η πρώτη αχτίδα διαπεράσει το απόσταγμα, θα πάρουν το ορισμένο μερίδιο, μήτε σταγόνα παραπάνω, που δικαιούνται να το γευτούν μόνο οι τυχεροί που θα βρίσκονται στη λιμνοπολιτεία τη μέρα του διαγωνισμού.
Προσχηματικά γεμίζονται τα περίτεχνα μπουκαλάκια, μπαίνουν πάνω τους ονόματα, το τσίπουρο είναι ένα, εξαίσιο και μοναδικό, όμως κάθε φορά που πίνεις έχει κι άλλη γεύση, καλύτερη από την προηγούμενη, υπόσχεση για την επόμενη, στους αιώνες των αιώνων.
Έτσι εξηγείται και το γεγονός της μη συμμετοχής ξένων παραγωγών στον διαγωνισμό, αφού οι Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ. είναι ασυναγώνιστοι.
Και μες στη χαρά τους, βλέποντας τους ξένους να γεύονται το νέκταρ τους, οι Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ. δεν μπορούν να κρύψουν μια κάποια θλίψη, θλίψη που τη γεννά το τίμημα που πληρώνουν κάθε χρόνο για να κατέχουν το αρχέγονο μυστικό, ότι δεν μπορούν να γευτούν το αριστούργημά τους.
Το κείμενο αυτό είναι του συγγραφέα κ. Ηλία Λ. Παπαμόσχου που ζει στην Καστοριά.