Πραγματοποίηση μαθησιακής δραστηριότητας (LTTA) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ‘Climate Change in classroom and beyond'”
Από τις 14 έως τις 20 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη μαθησιακή δραστηριότητα (LTTA – Learning Teaching and Training Activity) στη Σόφια της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Climate change in classroom and beyond” (κωδικός προγράμματος: 2020-1-UK01-KA201-078893). Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας (εταίρος) σε συνεργασία με το 3ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης η Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία, Ιταλία και Τουρκία. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των μαθητών σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Σκοπός του είναι να εμπνεύσει τους μαθητές να αναλάβουν δράση για την προστασία και την ανάδειξη των φυσικών πόρων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και να συμβάλει στην επίτευξη ενός κοινού οράματος για το σχολείο και τον πλανήτη, μέσα από την συνεργασία.
Κατά τη διάρκεια της μαθησιακής δραστηριότητας οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διάφορα εργαστήρια και δραστηριότητες σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Επιπρόσθετα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τη γαστρονομία των χωρών των εταίρων και να συνεργαστούν σε διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες βασισμένες στην κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα:
- Στις 15.10.2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην ιστορική πόλη Κoprivshtitsa, κοντά στη Σόφια, όπου οι μαθητές παρατήρησαν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ενημερώθηκαν για τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής.
- Στις 16.10.2022 οργανώθηκε ξενάγηση στην πόλη Plovdiv γνωστή και ως Φιλιππούπολη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019. Η ομάδα των μαθητών ενημερώθηκε για την ιστορία του τόπου και τη δημιουργία της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης στο πέρασμα των αιώνων.
- Στις 17 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη στο συνεργαζόμενο σχολείο (32ο Σχολείο Σόφιας “Άγιος Κλήμης Αχρίδος”) όπου η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην Αγγλική γλώσσα. Μετά την τελετή υποδοχής και δραστηριότητες γνωριμίας, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες και δημιούργησαν το ονειρεμένο τους οικολογικό σχολείο με ανακυκλώσιμα υλικά. Έπειτα, ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη της Σόφιας από τους μαθητές του σχολείου.
- Στις 18 Οκτωβρίου 2022 οι συμμετέχοντες παρουσίασαν την εθνική τους κουζίνα και έμαθαν για τις διατροφικές συνήθειες στις χώρες των εταίρων του προγράμματος. Ακολούθως, οι συμμετέχοντες χωρισμένοι σε μικτές ομάδες χρησιμοποίησαν υπολείμματα φαγητών για καλλιτεχνικές δημιουργίες. Τέλος, συζήτησαν σε ομάδες την ανάγκη ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των υλικών και δημιούργησαν κατασκευές χρησιμοποιώντας τουλάχιστον τρία ανακυκλώσιμα υλικά.
- Στις 19 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης στη Βουλγαρία και συζητήθηκαν αντίστοιχες συνήθειες στις χώρες των εταίρων του προγράμματος. Οι ομάδες των μαθητών επέλεξαν τυχαία ένα θέμα σχετικό με την κλιματική αλλαγή και κλήθηκαν να δημιουργήσουν σχετική αφίσα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το θέμα. Τέλος απονεμήθηκαν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις συμμετοχής. Η επόμενη συνάντηση των ομάδων μαθητών προγραμματίζεται στη χώρα μας τον επόμενο μήνα.
Στη μαθησιακή δραστηριότητα στο πλαίσιο του προγράμματος “Climate Change in classroom and beyond” συμμετείχε το 3ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης ως συνεργαζόμενο σχολείο. Την εκπαιδευτική ομάδα αποτελούσαν οι εκπαιδευτικοί Γιαννούλα Τζώτζη-Οικονομολόγος και Αλέξης Αλεξάνδρου- Φυσικός και οι μαθήτριες της Β’ Λυκείου, Αφούρα Κασσάνδρα, Γρίβα Θεοδώρα και Ασλανίδου Ευρώπη.