Ξεκίνησε πρόσφατα να υλοποιείται η χρηματοδοτούμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) δράση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία εντάσσεται σε ένα φάσμα δράσεων πρόληψης της νόσου του καρκίνου και έγκαιρης διάγνωσης αυτής, το οποίο, εν προκειμένω, χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ με τρόπο προκλητικό και σκανδαλώδη, όπως μας έχει συνηθίσει, άλλωστε, η Μητσοτάκης ΑΕ με έδρα το Μαξίμου.
Όταν ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το ίδιο self-test kit με ασφαλιστική τιμή 2 ευρώ, στο πλαίσιο της δράσης για την πρόληψη του καρκίνου αυτό κοστίζει 8 ευρώ επιπλέον ΦΠΑ. Αναρωτιέται κανείς γιατί η ελληνική κυβέρνηση υπερκοστολόγησε το προϊόν αυτό κατά σχεδόν 300% εις βάρος των φορολογουμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων και Ελληνίδων αλλά και όσων κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα; Μάλιστα, προβλέπεται επιπλέον χρέωση τριών (3) ευρώ συν Φ.Π.Α. ανά δικαιούχο για τη συλλογή και καταχώριση των αποτελεσμάτων των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self- test kit), κάτι το οποίο ανεβάζει περισσότερο το συνολικό κόστος του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, τόσο ώστε να απορεί κανείς γιατί δεν προτιμήθηκε η διαδικασία παραπομπής των δικαιούχων σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές υγείας και επί τόπου εκτέλεσης του ελέγχου, κάτι που θα ήταν και οικονομικότερο και πιο αποτελεσματικό.
Ο μνημονιακός Υπουργός Υγείας κύριος Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης -που πρόσφατα κάλεσε και το ΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση- πριμοδοτεί σκανδαλωδώς ιδιώτες της υγείας με δημόσιο ευρωπαϊκό χρήμα αρπάζοντας κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ισχύς του οποίου όμως λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Τέτοια προγράμματα και δράσεις θα έπρεπε να είναι προϊόντα Εθνικού Σχεδίου, ενσωματωμένου στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίχως φυσικά να αγνοείται η χρησιμότητα των ενωσιακών κονδυλίων. Ενσωμάτωση όμως και βιωσιμότητα είναι προαπαιτούμενα που μόνο η θετική νομοθέτηση και η δημόσια χρηματοδότηση διασφαλίζουν, με γνώμονα των συμφέρον της κοινότητας.