Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
newage invitations newamazingideas Προσκλητήρια γάμου και βάπτισης Γάμος Βάπτιση Πρωτόγερος Πέτρος Πρωτόγερου Κατερίνα 2467081694
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΚοζάνηΠαρέμβαση του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την αποζημίωση των παραγωγών...

Παρέμβαση του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την αποζημίωση των παραγωγών κερασιών που επλήγησαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τα καιρικά φαινόμενα.

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Παρέμβαση του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την αποζημίωση των παραγωγών κερασιών που επλήγησαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τα καιρικά φαινόμενα.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη και συνάντησή του με παραγωγούς στο Μεσόβουνο και στους Πύργους Εορδαίας και τις επικοινωνίες που είχε  με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ Τσιάρα, και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ Λυκουρέντζο, ο βουλευτής της ΠΕ Κοζάνης απέστειλε το ακόλουθο  έγγραφο με το οποίο ζητάει την άμεση δρομολόγηση αποζημιώσεων για τις εκτεταμένες ζημίες που υπέστησαν οι παραγωγοί κερασιών της περιοχής μας.

«ΠΡΟΣ:

  • Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα
  • Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο         

Κοζάνη 24-09-2024

Αξιότιμοι κύριοι,

αναφορικά με τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες κερασιών της Π.Ε. Κοζάνης, που κατά περίπτωση έφτασαν στο 90% της παραγωγής (πχ στις κοινότητες Μηλοχωρίου, Μεσοβούνου, Πύργων και Κομνηνών), εξαιτίας της έντονης και παρατεταμένης ζέστης που έπληξε την ανθοφορία τους τον Απρίλιο, αλλά και άλλων ζημιογόνων αιτίων που οδήγησαν σε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή τη συγκεκριμένη παραγωγή, παρακαλώ να με ενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αποτίμησης της ζημιάς και ποιες καλύψεις μπορούν να εξασφαλιστούν για τους πληγέντες παραγωγούς.

Να σημειωθεί ότι, επειδή η καλλιέργεια κερασιών αποτελεί βασική γεωργική δραστηριότητα για την περιοχή, τίθεται ζήτημα επιβίωσης για τους συγκεκριμένους παραγωγούς και γι’ αυτό θα πρέπει οι σχετικές διαδικασίες να δρομολογηθούν άμεσα. Αν χρειαστεί μάλιστα, εφόσον η σχετική ζημία εκφεύγει του κανονισμού του ΕΛΓΑ, θα πρέπει να επαναφέρουμε τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία κατέστη δυνατή η αποζημίωση των πληγεισών στο στάδιο της ανθοφορίας καλλιεργειών, το 2021. Επ’ ευκαιρία της αναφοράς στην παραπάνω διαδικασία, σας υπενθυμίζω τις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν είχαν λάβει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις.

Δράττομαι, τέλος, της αφορμής να επαναφέρω το ζήτημα της αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, λόγω της ανησυχητικής συχνότητας που εμφανίζουν τα ακραία φαινόμενα, που πολλές φορές δεν καλύπτονται από τις ισχύουσες προβλέψεις.

Με εκτίμηση

Στάθης  Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης»


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
newage luxury baptism invitations
newage luxury wedding invitations

Most Popular

Recent Comments