Συνάντηση με Τουριστικούς Συνοδούς.
Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα συναντήθηκε με μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Τουριστικών Συνοδών και, ειδικότερα, τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μάρκουλα και τον Γενικό Γραμματέα κ. Άγγελο Σπανόπουλο.
Το κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ενημέρωση για την χρόνια προσπάθεια του Σωματείου να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των μελών του, με βασικό αίτημα την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την κατοχύρωση του επαγγέλματος.
Συγκεκριμένα, το 2018, με τον νόμο του θεματικού τουρισμού που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., θεσμοθετήθηκε το επάγγελμα του Τουριστικού Συνόδου. Έκτοτε εκκρεμεί η υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο είναι έτοιμο από το 2020 και παραμένει στο συρτάρι του Υπουργείου Τουρισμού.
Την ίδια ώρα, με το Ν.4763/2020 δόθηκε η δυνατότητα εισαγωγής μέσω παράλληλου μηχανογραφικού στα Δ.Ι.Ε.Κ., στην ειδικότητα «Τουριστικού Συνοδού».
Υφίσταται το εξής τραγελαφικό: Το Υπουργείο Παιδείας καλεί τις νέες και τους νέους να σπουδάσουν το αντικείμενο του Τουριστικού Συνοδού, με συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και γνώσεις και, παράλληλα, το Υπουργείο Τουρισμού απαξιώνει τους σπουδαστές και τους απόφοιτους, αποστερώντας τους τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, διαιωνίζοντας μια στρεβλή κατάσταση στον χώρο της συνοδείας τουριστών και των οργανωμένων ταξιδιών.
Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδιαφορίας είναι, αφενός, ότι δεν υπάρχει έλεγχος για το ποιος συνοδεύει – και με τι εχέγγυα και γνώσεις- ένα οργανωμένο γκρουπ και, αφετέρου, η διόγκωση της ανασφάλιστης εργασίας και της φοροδιαφυγής.
Η κ. Βέττα, τόνισε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση διάστασης μεταξύ εκπαιδευτικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, που έπρεπε να λυθεί στη βάση του Ν.4582/2018 που αναγνώριζε τον σημαντικό ρόλο του Tour Leader.
Τόνισε ότι παρόμοιες αβελτηρίες συντηρούν τη μαύρη εργασία και την περιστολή δικαιωμάτων και, παράλληλα, καθηλώνουν τον τουρισμό και θολώνουν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.
Πρόκειται, όπως τόνισε, για μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης που ευνοεί την ασυδοσία ακριβώς για να κρατά δέσμιους τους εργαζόμενους και να εξυπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο.
Τέλος, ανέφερε ότι θα καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τουριστικών Συνοδών και τη μη υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις και άρση του αδιεξόδου που ταλανίζει τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο πεδίο.