Τοποθέτηση του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο συνέδριο του Economist
«Η Ελλάδα θα είχε κάθε λόγο να έχει ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Αν προκύψουν κανόνες, οι οποίοι δεν θα επιτρέπουν ευελιξίες για την προσαρμογή μας απέναντι στα ενδεχόμενα των κρίσεων που συζητάμε, θα είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση», τόνισε ο Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist. «Υπάρχει η πρόταση του ESM, υπάρχει και η πρόταση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η οποία βάζει πλαφόν στα πλεονάσματα. Μας αφορούν ή όχι; Τεράστιο λάθος να απουσιάζουμε», συμπλήρωσε, καυτηριάζοντας την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Μιλώντας για την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή, σημείωσε ότι τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. «Είμαστε 19οι στους 27 της Ε.Ε. στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τρίτοι από το τέλος στον αριθμό των οχημάτων μηδενικών εκπομπών. Πρώτοι σε εισπράξεις περιβαλλοντικών φόρων», ανέφερε μεταξύ άλλων. Ενώ, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε: «Οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω ώστε να είναι συλλογική η μετάβαση προς την κλιματική ανθεκτικότητα. Δεν έχει κανένα νόημα να κινούμαστε με όρους ανταγωνισμού. Ή θα την κάνουμε όλοι μαζί ή όλοι μαζί θα πληρώσουμε το τίμημα».
Σε ό,τι αφορά στη μετάβαση των επιχειρήσεων, ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι «όπως έχουν τα πράγματα αυτή αφορά κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις και καθόλου τη μεγάλη θάλασσα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες συναντούν τεράστιες δυσκολίες. Η προσαρμογή ή θα γίνει από όλους ή δεν θα γίνει για κανέναν». Για να προσθέσει: «Αφενός πρέπει να υπερβούμε το θεμελιακό πρόβλημα της οικονομίας που οδηγεί σε αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των ΜμΕ από τον τραπεζικό δανεισμό και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Αφετέρου, οι επιμελητηριακοί θεσμοί και η Αναπτυξιακή Τράπεζα πρέπει να παίξουν έναν ξεχωριστό ρόλο ώστε το σύνολο της επιχειρηματικότητας να μπορέσει εγκαίρως και με τρόπο αξιόπιστο να περάσει τον πήχη των ESG και της κλιματικής προσαρμογής. Τα Επιμελητήρια θα μπορούσαν να είναι και φορείς πιστοποίησης, όχι μόνο φορείς διευκόλυνσης των ΜμΕ για την ολοκλήρωση της μετάβασης».
Στο κλείσιμο, επεσήμανε -σε απάντηση όσων είχε πει νωρίτερα στο ίδιο πάνελ ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης- ότι «στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, τα συμπεράσματα υπερψηφίστηκαν από την Αριστερά, τους σοσιαλιστές, τους πράσινους, δυνάμεις του κέντρου, ακόμα και κομμάτια του ΕΛΚ. Η Ν.Δ. βρέθηκε σε ένα κομμάτι του ΕΛΚ με τον κ. Βέμπερ, το οποίο μαζί με την ακροδεξιά τα καταψήφισε. Είναι και αυτό ένα δίλημμα για την ελληνική συντηρητική παράταξη, ο τρόπος δηλαδή που θα επιλέξει να κινηθεί».