Χαρούπι, το Ελληνικό Super Food, της Κέλλυς Κοζίνα
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλοί άνθρωποι αναφέρονται σε ένα τρόφιμο το οποίο φαίνεται να έχει πολλά οφέλη στην υγεία. Η ιστορία του όμως, ξεκινά στην πραγματικότητα από τα αρχαιότερα χρόνια όπου ήταν το κακάο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι, εκτός από τροφή μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως μονάδα μέτρησης του βάρους του χρυσού.
Πρόκειται για ένα αιώνιο οσπώδες αειθαλές δέντρο που προέρχεται από τις περιοχές της Μεσογείου και τη νοτιοδυτική Ασία και θεωρείται σημαντικό συστατικό της βλάστησης τόσο για οικονομικούς, όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους (Karababa E. et al, 2013). Καλλιεργείται κυρίως σε ήπιες και ξηρές περιοχές (Goulas V, et al, 2016). Την πρωτιά στην παραγωγή χαρουπιού τα τελευταία χρόνια κατέχει η Ισπανία ενώ, μέσα στις χώρες παραγωγής συγκαταλέγεται και η Ελλάδα (Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2016). Πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες, χαμηλή πρωτεΐνη και λιπαρά (Battle I. & Tours J., 1997). Η περιεκτικότητα τους σε διαιτητικές ίνες είναι υψηλή, κυρίως στους σπόρους, (Ortega N. et al, 2009) οι οποίοι παράλληλα δεν έχουν γλουτένη και καφεΐνη. Αποτελείται από πολυφαινόλες και μέταλλα. Η σκόνη χαρουπιού αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Ε, D, C, B6, νιασίνης και φολικού οξέος (Youssef M.K.E et al, 2013), ενώ το αλεύρι χαρουπιού χρησιμοποιείται για την παρασκευή προιόντων για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (Tsatsaragkou & Gounaropoulos, 2014).
Μελέτες έχουν δείξει ότι το χαρούπι και τα προϊόντα του, έχουν αντιπολλαπλασιαστική δράση έναντι των καρκινικών κυττάρων, προτείνονται ως μέσο θεραπείας στην καταπολέμηση της διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας, ενώ, λόγω των αντιοξειδωτικών, των φαινολών και των διαιτητικών ινών που περιέχουν συμβάλλουν έμπρακτα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμία (Theophilou I.C et al, 2017). Το χαρούπι, βάση ερευνών χαρακτηρίζεται ως λειτουργικό τρόφιμο, και πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια υγείας ως προς τους καταναλωτές. Προτείνεται να ενταχθεί στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των ατόμων καθώς, κατά βάση και ανάλογα την επεξεργασία του χαρουπιού (σκόνη χαρουπιού, χαρουπόμελο κ.ο.κ) έχει υψηλά ποσοστά μετάλλων, διαιτητικών ινών και χαμηλά επίπεδα λιπαρών (Papaefstathiou E. et al, 2018).
Τέλος, το χαρούπι συναντάται στην αγορά με την μορφή αλευριού, είτε έτοιμο σε σκόνη, είτε με τον καρπό αποξηραμένο. Ωστόσο, υπάρχουν και έτοιμα προϊόντα που περιέχουν χαρούπι όπως είναι τα παξιμάδια, οι φρυγανιές, το τσάι, το μέλι αλλά και σοκολάτες.
Κέλλυ Κοζίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος
Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών
Το άρθρο “Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας;” συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας που διοργανώνει το New Amazing Ideas σε συνεργασία με τις ξενοδοχειακές μονάδες Hotel Anastassiou & Hotel Keletron
Πηγή: enimerosou.gr