Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας;
Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, έτσι όπως ονομάστηκε διακρίνεται από τις υπόλοιπες νηστείες του έτους καθώς είναι η αυστηρότερη περίοδος νηστείας και μας προετοιμάζει για το Πάθος του Κυρίου.
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αρχίζει από την Καθαρά Δευτέρα και συνεχίζει μέχρι το Μ. Σάββατο. Καταναλώνουμε ψάρι στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων, ενώ κρασί, λάδι και θαλασσινά καταναλώνονται τα Σάββατα και τις Κυριακές της Μεγάλης Σαρακοστής, εκτός του Μ. Σαββάτου, το οποίο είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου που τηρείται αυστηρή νηστεία, σύμφωνα με την θρησκεία μας.
Ωστόσο, η νηστεία μας προσφέρει και οφέλη όσο αφορά την υγεία και είναι ένας καλός τρόπος για τη πρόληψη διάφορων ασθενειών. Αρχικά, μας προσφέρει ευχάριστη ψυχική διάθεση και πνευματική διαύγεια. Αυτό, οφείλεται στο ότι καταναλώνουμε χαμηλότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και παράλληλα, αυξάνεται η κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, δημητριακά και ελαιόλαδο. Τρόφιμα τα οποία αποτελούν την Μεσογειακή διατροφή της οποίας η αξία είναι αναμφισβήτητη.
Εκτός του ότι η νηστεία ευνοεί την ψυχική μας διάθεση, μας προστατεύει και από διάφορες μορφές καρκίνου. Τα φρούτα και τα λαχανικά δρουν προστατευτικά για όλα τα είδη του γαστρεντερικού καρκίνου αλλά και για όσες μορφές καρκίνου συσχετίζονται με το κάπνισμα. Συμβάλλουν στην πρόληψη καρκίνου λόγω της ύπαρξης των φυτοχημικών όπως είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε το σελήνιο, τα φλαβονοειδή, οι φαινόλες και τα καροτινοειδή.
Έχουμε χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα κάτι το οποίο συμβάλλει θετικά στην μείωση πιθανότητας εμφάνισης υπέρτασης και καρδιακών νόσων. Η απουσία ζωικής προέλευσης τροφίμων σε συνδυασμό με την αύξηση κατανάλωσης οσπρίων, φρούτων, λαχανικών συμβάλλει στην μείωση χοληστερίνης στο αίμα και στην οξείδωση της LDL-χοληστερόλης. Επίσης, λόγω της αύξησης των φυτικών ινών από τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά, έχουμε καλύτερη λειτουργία του εντέρου, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Όπως είναι γνωστό, κατά την περίοδο της νηστείας μειώνεται αρκετά η ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνουμε λόγω της απουσίας του κρέατος από την διατροφή μας και αυτό έχει ως συνέπεια την αναμενόμενη αύξηση υδατανθράκων και λίπους. Γι αυτό, καλό είναι να προσέχουμε όχι μόνο τις ποσότητες των γευμάτων μας αλλά και τους συνδυασμούς αυτών.
Η πρωτεΐνη μπορεί να αναπληρωθεί από τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια) καθώς είναι πλούσια και σε υδατάνθρακες και σε πρωτεΐνη αλλά, μπορούμε επίσης να αναζητήσουμε πρωτεΐνη και σε προϊόντα σόγιας όπως κιμά σόγιας ή τυρί τόφου. Όσο αφορά το λίπος, μπορούμε να δίνουμε περισσότερο βαρύτητα στο ελαιόλαδο παρά σε άλλα ήδη λαδιού (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο κλπ) καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που ρυθμίζουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Επίσης, προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης καθώς περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και μας προσδίδουν κορεσμό για περισσότερη ώρα σε σχέση με τα «λευκά» τρόφιμα.
Εύχομαι σε όλους καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!
Κέλλυ Κοζίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος
Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών
Το άρθρο “Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας;” συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας που διοργανώνει το New Amazing Ideas σε συνεργασία με τις ξενοδοχειακές μονάδες Hotel Anastassiou & Hotel Keletron
Πηγή: enimerosou.gr