enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Τηλεργασία – Τι πρέπει να προσέχετε!, γράφει η Μαρία Κελεπούρη

Τηλεργασία – Τι πρέπει να προσέχετε!, γράφει η Μαρία Κελεπούρη

Η αφιέρωση πολλών ωρών μπροστά από τον υπολογιστή, μπορεί να επηρεάσει και την ψυχολογία των χρηστών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα, όπως εκνευρισμός, αϋπνία, ή ακόμα και μελαγχολία. Ειδικότερα, διανύοντας μια περίοδο κατά την οποία δεν επιτρέπονται οι ανθρώπινες συναναστροφές,
Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Τηλεργασία – Τι πρέπει να προσέχετε!, γράφει η Μαρία Κελεπούρη

Η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας έχει εισάγει νέα δεδομένα, τα οποία αφομοιώνονται με ταχείς ρυθμούς από την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο εξοπλισμοί, όπως το κινητό ή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής καθίστανται όχι απλώς χρήσιμα αλλά απολύτως απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες του πληθυσμού.

Στην εποχή μάλιστα του κορωνοϊού, η λύση αναζητήθηκε στις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν τα τεχνολογικά μέσα, εξυπηρετώντας έναν ακόμη σκοπό, την επικοινωνία. Και πράγματι μέχρι τώρα δείχνουν να εξυπηρετούν επαρκώς στη νέα πραγματικότητα που οι άνθρωποι καλούνται να ανταποκριθούν.

Οι προσπάθειες για αποφυγή των επαφών και κατ’ επέκταση της διασποράς του ιού, έχουν οδηγήσει στην ευρεία χρήση της τεχνολογίας, η οποία συνάδει βέβαια με το γενικότερο πλαίσιο της εποχής. Όμως είναι πράγματι διαφορετικό να χρησιμοποιεί κανείς τον υπολογιστή ένα μικρό διάστημα της ημέρας για ενημέρωση ή χαλάρωση από το να διαθέτει ώρες μπροστά στην οθόνη του για λόγους εργασίας. Φυσικά και η τηλεργασία εφαρμόζονταν και παλαιότερα για ορισμένα επαγγέλματα, όμως πλέον έχει καθιερωθεί σε μεγάλο μέρος των πολιτών. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των εργαζομένων, που πρέπει να ακολουθήσουν αυτό τον τρόπο ασχολίας με το αντικείμενό τους, αλλά και το πλήθος των φοιτητών που παρακολουθεί το σύνολο των μαθημάτων του εξ αποστάσεως.

Όσο πιο νωρίς γίνει κατανοητό πως αυτές οι συνθήκες δεν θα είναι σύντομες, τόσο ευκολότερα θα μπορέσει ο καθένας να προστατευτεί από αυτή την αλόγιστη έκθεση στα ψηφιακά μέσα. Για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν, καλό θα ήταν να αποφεύγουν την επαναχρησιμοποίηση του υπολογιστή μετά την ολοκλήρωση της εργασίας τους. Έτσι θα έχουν παράλληλα τον χρόνο να ασχοληθούν με κάτι δημιουργικό ή να μοιραστούν στιγμές με τους δικούς τους. Επίσης κατά τη διάρκεια της χρήσης συνίσταται να είναι ανοιχτό το φως του χώρου στον οποίο βρίσκεστε, ώστε να μην υπάρξει αποκλειστική εστίαση της όρασης στην οθόνη. Ως συμπλήρωμα αυτών, σημαντικό ρόλο παίζει και η θέση του σώματος, εφόσον μία ορθή στάση με το ύψος των ματιών να βρίσκονται στο πάνω μέρος της οθόνης, κρίνεται ιδιαίτερα βοηθητική για την προφύλαξη της σωματικής υγείας.

Οι ειδικοί ενημερώνουν πως η αφιέρωση πολλών ωρών μπροστά από τον υπολογιστή, μπορεί να επηρεάσει και την ψυχολογία των χρηστών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα, όπως εκνευρισμός, αϋπνία, ή ακόμα και μελαγχολία.

Ειδικότερα, διανύοντας μια περίοδο κατά την οποία δεν επιτρέπονται οι ανθρώπινες συναναστροφές, η παραμονή στον προσωπικό χώρο, ενδεχομένως για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεπάγεται την αποκοπή από κάθε κοινωνική επαφή. Είναι φυσικό λοιπόν να παρατηρούνται συχνές εναλλαγές στη διάθεση.

Αποσκοπώντας λοιπόν στην διατήρηση της συναισθηματικής ισορροπίας αλλά και της μείωσης του χρόνου που καταλαμβάνει η χρήση του υπολογιστή μέσα στην ημέρα, ορισμένες προτάσεις για δημιουργική ενασχόληση θα ήταν οι κατασκευές, η ανάγνωση βιβλίων ακόμα και ένας περίπατος. Το μυαλό έχει ανάγκη να ασχοληθεί με κάτι που θα προσφέρει χαλάρωση και ταυτόχρονα θα βρίσκεται σε εγρήγορση. Ακολουθώντας καθημερινά ένα πρόγραμμα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, αυτή η περίοδος θα κυλήσει όσο το δυνατόν ομαλότερα για την ψυχική υγεία όλων.

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

Πηγή: enimerosou.gr

Τηλεργασία τηλεργασία


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed