enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης από το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας

Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης από το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης από το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας

Το  Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας – Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) διοργάνωσαν εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης σε συνεργασία με σχολεία και εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, την Τρίτη, 9 Μαΐου 2023.

Την έναρξη της εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, κήρυξε ο Δρ. Κώστας Φιλιππίδης, Πρόεδρος του ΟΕΝΕΦ, ο οποίος συνεχάρη τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς για τη δημιουργικότητά τους και την έμπνευση, καθώς επίσης για τη συμβολή τους στη διάχυση της γνώσης σε θέματα ευρωπαϊκών πολιτικών. Καθοριστική και πολύτιμη η συμβολή και ο συντονισμός των καθηγητών που προσέφεραν μια  τεράστια ευκαιρία στους μαθητές/τριες. Ως ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο τη δημοκρατική συμμετοχή όλων των πολιτών και να αξιοποιήσουμε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης.

Πολύ σημαντική η συμμετοχή και υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, καθώς και ο διαδικτυακός χαιρετισμός που απηύθυνε ο  Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, κ. Κωνσταντίνος Δέρβος.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Πέτη Πέρκα, Βουλευτής Φλώρινας η Σοφία Φουδούλη-Τζώτζη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας – Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Φλώρινας, ο Ζαχαρίας Τόνας, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα ακόλουθα σχολεία:

  • 2ο ΓΕΛ Φλώρινας – Σχολείο Πρέσβης ΕΚ
  • 3ο ΓΕΛ Κοζάνης – Σχολ. Πρέσβης ΕΚ
  • 1ο ΕΠΑΛ Γρεβενών –  Σχολ. Πρέσβης ΕΚ
  • 3ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας – «Αντώνιος Κεραμόπουλλος», Σχολείο Πρέσβης ΕΚ
  • 3ο ΓΕΛ Φλώρινας

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και μαθητές/τριες του Γυμνασίου – Λυκείου Πρεσπών, ομάδα μαθητών/τριών του Γυμνασίου Μελίτης αλλά και μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Φλώρινας.

Σε μία πανδαισία νεανικών ιδεών οι μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν τις ιδιαίτερα αξιόλογες εργασίες τους, που με πολύ κόπο και πολύ χρόνο δημιούργησαν κατά τη διάρκεια των εξωσχολικών τους δραστηριοτήτων. Ήταν μία πανέμορφη και πρωτόγνωρη εμπειρία όπου οι μαθήτριες/μαθητές αντάλλαξαν καλές πρακτικές και παρουσίασαν απτά παραδείγματα των πρωτοβουλιών τους μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα “Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” ή γενικότερα μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους σε δραστηριότητες που ενισχύουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και σε συνεργασία με το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.

Οφείλουμε να αναφέρουμε και τη συνεργασία μας με το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς, Σχολείο Πρέσβης του ΕΚ, το οποίο δημιούργησε ένα βίντεο για την παραπληροφόρηση και τους κινδύνους για τη δημοκρατία, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης διαδικτυακά, καθώς οι μαθητές/τριες δυστυχώς δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στην εκδήλωση λόγω προγραμματισμένων δράσεων του σχολείου.

Την Ημέρα της Ευρώπης, οι νέοι και νέες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το τι κάνει η ΕΕ και πώς μπορούν να επωφεληθούν μέσα από τις πρωτοβουλίες και δράσεις της, αλλά και να εξοικειωθούν καλύτερα με τις προσπάθειες της ΕΕ να οικοδομήσει μια Ευρώπη πράσινη, ψηφιακή και ανταγωνιστική, δίκαιη και με δεξιότητες, καθώς και ισχυρή, ανθεκτική και ασφαλή. Ακόμη, έμφαση δόθηκε  στο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023, με επίσημη έναρξή του στις 9 Μαΐου 2023, καθώς και στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που μας ενώνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκδήλωση έληξε με ένα ευχάριστο, διαδραστικό παιχνίδι, μέσω της εφαρμογής Kahoot, όπου οι νέες και οι νέοι είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με καίρια ζητήματα της Ε.Ε, με έναν διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο. Στις νικήτριες ομάδες διαμοιράστηκαν διάφορα αναμνηστικά δώρα από το Europe Direct  Δυτικής Μακεδονίας και το Δίκτυο Eurodesk. Επιπροσθέτως, οι 3 νικήτριες ομάδες βραβεύτηκαν με δωροεπιταγή που θα χρησιμοποιηθεί στην αγορά εξοπλισμού για το εκάστοτε σχολείο.  

Στο τέλος ο Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης παρέθεσε συνέντευξη, στη δημοσιογράφο Θωμαή Αδάμου, στην εκπομπή Περίμετρος, στο κανάλι της ΕΡΤ, όπου αναφέρθηκε στη σημασία της Ημέρας της Ευρώπης αλλά και στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας για τον εορτασμό της στη Φλώρινα. Στη συνέντευξη συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ομάδας των πρέσβεων από το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας, όπου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την επέτειο της διακήρυξης Σουμάν, τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το όραμά τους  για μια πράσινη, ψηφιακή, δίκαιη Ευρώπη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, εθελοντές και εθελόντριες του ΟΕΝΕΦ  για το ενδιαφέρον που επέδειξαν και για τη συμβολή τους στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης για την Ημέρα της Ευρώπης.

Μείνετε συντονισμένοι για να ενημερώνεστε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την Ευρώπη από το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.

 Οι Νέοι Μπροστά!


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed