enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς στο Τάμπερε της Φινλανδίας

Το σχολείο μας είχε τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει για τρία χρόνια ως εταίρος   στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Erasmus+ KA229  με τίτλο  “Lecker und gesund!” (Νόστιμο και Υγιεινό)  και να συνεργαστεί  με τα σχολεία: Stadtteilschule Wilhelmsburg στο Αμβούργο της Γερμανίας,  Gimnazija Metković στο Μέτκοβιτς της Κροατίας και  Κaarilan koulu  στο  Τάμπερε της Φινλανδίας,  πραγματοποιώντας δραστηριότητες σχετικές με την υγιεινή διατροφή.

Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε η τέταρτη και τελευταία κινητικότητα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 31 Μαρτίου στο Τάμπερε της Φινλανδίας.

Πρώτη στάση η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι,  επίσκεψη στο Helsinki Music Center και στην κεντρική  βιβλιοθήκη “Oodi”,  η οποία  αποτελεί έναν ζωντανό  χώρο  συνάντησης στην καρδιά της πόλης.  Περιήγηση  σε σημαντικά σημεία της πόλης: Senate Square,  Market Square, και  Esplanade Park.

Κυριακή απόγευμα στο χιονισμένο Τάμπερε και η φιλόξενη ομάδα Erasmus του  Kaarilan koulou  βρίσκεται στο σταθμό του τραίνου για να μας υποδεχτεί και να μας οδηγήσει στο ξενοδοχείο.

Δευτέρα πρωί υποδοχή στο σχολείο  και ξενάγηση από τον Διευθυντή Jari Ikola  για τους  εκπαιδευτικούς και  παράλληλα παιχνίδια γνωριμίας από την καθηγήτρια των Γερμανικών Heidi Hertell για τους μαθητές. Στις 11.00  γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου, και ακολούθως  δημιουργία μικτών ομάδων από όλες τις συμμετέχουσες χώρες  και   ξενάγηση στη χιονισμένη πόλη.

Το απόγευμα υποδοχή στο Δημαρχείο του Τάμπερε από τη  Δήμαρχο Anna-Kaisa Ikonen και ξενάγηση από την υπεύθυνη για τα διεθνή θέματα  του Δήμου Τάμπερε Pirjo Rantanen.

Το χιόνι πέφτει ασταμάτητα για τρεις ημέρες, το τοπίο είναι μαγευτικό, η πόλη και οι άνθρωποί της απλοί και φιλικοί,  οι πρώτες δυσκολίες ξεπερνιούνται  και το πρόγραμμα ακολουθείται χωρίς καμία παρέκκλιση.

Το σχολείο γίνεται οικείο στους φιλοξενούμενούς του κι αυτοί  μέρος της ζωής του: κυκλοφορούν στους χώρους, περιεργάζονται τις καλά εξοπλισμένες και οργανωμένες αίθουσες, τα εργαστήρια ξυλογλυπτικής και  χειροτεχνίας,   μιλούν με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ευχαρίστως ανοίγουν την πόρτα τους, με τους μαθητές, είτε κατά το  διάλειμμα, είτε  όταν  κάνουν μια  εργασία σε κάποια γωνιά του διαδρόμου,  και γευματίζουν  στο εστιατόριο  μαζί τους. Ακολουθούν τους κανόνες του σχολείου: Βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στην κουζίνα για να μαγειρέψουν, αφήνουν καθαρή και τακτοποιημένη την κουζίνα  και  κάθε χώρο που χρησιμοποιούν πριν αποχωρήσουν.

Στο αμφιθέατρο  πραγματοποιούνται  οι δραστηριότητες του προγράμματος.

Θέμα:  Το κρατικό σχολικό γεύμα

Τοπικό προϊόν:  Η ξυλιτόλη

Σχετικές δραστηριότητες:

  • Εκπρόσωπος της εταιρείας Voimia, η οποία έχει αναλάβει το κρατικό σχολικό γεύμα στα σχολεία της πόλης,  παρουσιάζει τη φιλοσοφία της εταιρείας.
  • H  σχολική νοσηλεύτρια Reetta Nieminen παρουσιάζει το σύστημα Neuvola, μια φινλανδική πρακτική για τη  φροντίδα της μητρότητας και την εκπαίδευση των νέων σε δεξιότητες ζωής. Περιγράφει επίσης τη φροντίδα υγείας που παρέχει το σχολείο στους μαθητές και τις μαθήτριές του.
  • Ο φοιτητής Julius Ellendorff από την Γερμανία, ο οποίος κάνει την πρακτική του στο Kaarilan koulu,  παρουσιάζει  τα υπέρ και κατά της κατανάλωσης διαφόρων γλυκαντικών ουσιών.
  • Πρότζεκτ: Γευσιγνωσία – Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί, χωρισμένοι σε ομάδες,  δοκιμάζουν διάφορα είδη ζάχαρης και προσπαθούν να τα αναγνωρίσουν.
  • Επίσκεψη και ενημέρωση στο κατάστημα  ποιοτικών και βιώσιμων προϊόντων Ruohonjuuri Tampere.
  • Πρότζεκτ: Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, ψωνίζουν από το σούπερ μάρκετ σνακς,  τα οποία  είναι νόστιμα,  υγιεινά, δεν  περιέχουν άσπρη ζάχαρη και κοστίζουν κάτω από 5 Ευρώ. Εξηγούν αργότερα γιατί επέλεξαν τα συγκεκριμένα προϊόντα.
  • Τοπικός μελισσουργός παρουσιάζει τη δική του επιχειρηματική εμπειρία.
  • Πρότζεκτ: Οι μαθητές χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες. Η μια προσπαθεί να βρει το κόστος των τριών προϊόντων μελιού του παραπάνω μελισσουργού και η άλλη πραγματοποιεί  έρευνα ανάμεσα στους μαθητές τους σχολείου, ρωτώντας τους πόσο θα κοστολογούσαν τα συγκεκριμένα προϊόντα.  Στο τέλος υπολογίζουν  το κέρδος από κάθε προϊόν.
  • O Sami Karttunen, δημιουργός της καινοτόμας επιχείρησης Vegem, η οποία παράγει αλλαντικά, υποκαθιστώντας το κρέας με σιτάρι, ρεβύθια και λαχανικά, παρουσιάζει τη  δική του εμπειρία.
  • Πρότζεκτ: Οι μαθητές μαγειρεύουν σε ομάδες στις 2  κουζίνες του σχολείου, χρησιμοποιώντας τα vegan αλλαντικά και  τα προϊόντα που ψώνισαν από το σούπερ μάρκετ: Παρασκευάζουν ψωμάκια, τάρτα με Blueberries, σαλάτα μαρούλι με σως, ψήνουν τα vegan αλλαντικά, στρώνουν τα τραπέζια, σερβίρουν,  τρώνε και τέλος τακτοποιούν την κουζίνα.
  • Επίσκεψη στην ιδιωτική επαγγελματική σχολή Ahlman.  Ειδικός  σε θέματα βιολογικής καλλιέργειας  μιλάει για το πόσο σημαντικό είναι το υγιές χώμα για να παραχθεί υγιεινή τροφή.
  • Επίσκεψη στο κατάστημα Frazer Experience Center, στο  οποίο οι καταναλωτές μπορούν, μεταξύ άλλων, να αγοράσουν  προϊόντα ζαχαροπλαστικής με γλυκαντική ουσία την ξυλιτόλη. Δοκιμή προϊόντων.

Για την Ημέρα της Ευρώπης οι συμμετέχοντες / συμμετέχουσες επισκέπτονται το  Ελσίνκι, και σε ομάδες πηγαίνουν σε προκαθορισμένα σημεία της πόλης προκειμένου να βγάλουν φωτογραφίες με τις σημαίες των τεσσάρων κρατών.

Η γιορτή αποχαιρετισμού γίνεται  μέσα στη φινλανδική φύση, στο Kaupinojan Sauna, με πίτες, που έχουν ετοιμάσει οι μαθητές του φινλανδικού σχολείου,  λουκάνικα ψημένα σε υπαίθρια φωτιά,  σάουνα και χειμερινή κολύμβηση.

Επιστροφή με το τραίνο ως το Ελσίνκι,  με απαράμιλλες εικόνες του παγωμένου αλλά ηλιόλουστου αυτή τη φορά  χιονισμένου τοπίου να μας συντροφεύουν. Αναχώρηση από το αεροδρόμιο του Ελσίνκι.

Αποτελέσματα:

Μέσα από τις δραστηριότητες, στις οποίες συμμετείχαν, οι μαθητές και μαθήτριες από τις τέσσερις χώρες είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη γερμανική και αγγλική γλώσσα σε αυθεντικές περιστάσεις επικοινωνίας, να συνεργαστούν, να διερευνήσουν, να αυτενεργήσουν, να λειτουργήσουν αυτόνομα και υπεύθυνα, να σκεφτούν κριτικά, να επιδείξουν επιχειρηματικό πνεύμα.

Είχαν την ευκαιρία να έρθουν  σε επαφή  με τη γλώσσα, την  κουλτούρα και τον εθνικό χαρακτήρα των κατοίκων μιας χώρας της Ευρώπης,  η  επιμονή και η ανθεκτικότητα των οποίων  συμπυκνώνεται μέσα στη μικρή λέξη “sisu”.

Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί είχαν τέλος την ευκαιρία να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να ζήσουν την ατμόσφαιρα  ενός από τα  καλύτερα σχολεία της Ευρώπης,  του φινλανδικού σχολείου.

Πηγή: https://mskastorias.gr/to-moysiko-scholeio-kastorias-sto-tampere-tis-finlandias/


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed