enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος στους κτηνιάτρους Δ.Υ.

Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος στους κτηνιάτρους Δ.Υ.

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος στους κτηνιάτρους Δ.Υ.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσε η Βουλευτής Ολυμπία Τελιγιορίδου, με τη συνυπογραφή 28 ακόμα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος στους κτηνιάτρους δημοσίους υπαλλήλους.

Ενώ σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης & Ανθυγιεινής Εργασίας ο κλάδος των κτηνιάτρων δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνεται στους δικαιούχους του εν λόγω επιδόματος, η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο δεν προχωράει στην χορήγησή του.

Στο παρελθόν οι κτηνίατροι ελάμβαναν το αντίστοιχο επίδομα καθώς οι συνθήκες και ο χώρος εργασίας τους ελλοχεύουν κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία τους.

Καλείται η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί να εφαρμόσουν το πόρισμα της επιστημονικής Επιτροπής Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης & Ανθυγιεινής Εργασίας και να προχωρήσουν άμεσα στη ψήφιση της σχετικής Κ.Υ.Α για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος του κτηνιατρικού κλάδου.

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Οικονομικών

Εσωτερικών

Θέμα: «Χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος στους κτηνιάτρους Δ.Υ.»

Η Επιτροπή Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης & Ανθυγιεινής Εργασίας της παρ. 1 του άρθρου 18 του Ν. 4354/2015 (Α΄ 176) ολοκλήρωσε το έργο της στις 30/11/2021, με την υποβολή του πορίσματός της στον Υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με το άρθρο 64 του Ν. 4915/2022 (Α΄ 63) η εν λόγω επιτροπή υπέβαλε στον Υπουργό Οικονομικών στις 30/04/2022 το τελικό διορθωμένο πόρισμά της, αφού έλαβε υπόψη της τα υπομνήματα των επαγγελματικών και λοιπών φορέων.

Μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας, προβλέπεται από τον νόμο η έκδοση των επιμέρους Κ.Υ.Α. ανά υπουργείο και φορέα του Δημοσίου για τον καθορισμό του τελικού αριθμού δικαιούχων του ανθυγιεινού επιδόματος, ανά κλάδο και κατηγορία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της προαναφερόμενης επιτροπής, οι κτηνίατροι Δημόσιοι Υπάλληλοι (Δ.Υ.) περιλαμβάνονται ως κλάδος στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (με υψηλή μάλιστα βαθμολογία στον σχετικό πίνακα) και στις ανώτερες κατηγορίες του, γεγονός που επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά τον ανθυγιεινό χαρακτήρα του κτηνιατρικού επαγγέλματος, σύμφωνα με την ισχύουσα επιστημονική και νομική τεκμηρίωση.

Οι κτηνίατροι εργάζονται σε συνθήκες και χώρους εργασίας, όπως τα σφαγεία, τα κτηνιατρικά εργαστήρια και οι εκτροφές, όπου αντιμετωπίζουν βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς κινδύνους που τους καθιστούν όχι μόνο δικαιούχους του συγκεκριμένου επιδόματος, αλλά και δικαιούχους της ένταξής τους στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.).

Από την ολοκλήρωση και της δεύτερης διορθωτικής διαδικασίας της επιστημονικής Επιτροπής Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης & Ανθυγιεινής Εργασίας στις 30/04/2022 και την υποβολή του τελικού πορίσματος, όπου επίσης οι Κτηνίατροι έχουν υψηλές βαθμολογίες, έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η αντίστοιχη Κ.Υ.Α. για τη χορήγηση του επιδόματος στους υπαλλήλους των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Περιφερειών και των Δήμων, όπου εργάζονται.

Η καθυστέρηση της έκδοσης της ΚΥΑ είναι ακατανόητη χωρίς να έχει αμφισβητηθεί ποτέ επί της ουσίας ο ανθυγιεινός χαρακτήρας του επαγγέλματος των Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κτηνίατροι ελάμβαναν το αντίστοιχο επίδομα της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας συνεχώς πάνω από τριάντα χρόνια και συγκεκριμένα από το 1979 έως και το 2011 με βάση τους νόμους  977/1979 (Α΄236),  1160/1981 (Α΄147), 2470/1997 (Α΄ 40),  2768/1999 (Α΄273), 2873/2000 (Α΄285), 3205/2003 (Α΄297) και  3554/2007 (ΦΕΚ Α΄80)].

Επειδή, σύμφωνα με την Επιτροπή Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης & Ανθυγιεινής Εργασίας, οι κτηνίατροι Δ.Υ. περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του εν λόγω επιδόματος,

Επειδή, η φύση και το περιβάλλον εργασίας των κτηνιάτρων είναι επικίνδυνα και ενέχουν κινδύνους,

Επειδή, εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί κτηνίατροι έχουν παρουσιάσει νόσημα που σχετίζεται με το περιβάλλον εργασίας, ενώ παράλληλα σύμφωνα με άλλες μελέτες μεγάλος αριθμός κτηνιάτρων είχε κάποιο ατύχημα κατά την άσκηση του επαγγέλματός του,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Γιατί η κυβέρνηση, εδώ και ένα χρόνο,  δεν προχωράει  στην έκδοση σχετικής ΚΥΑ για την αναμόρφωση του εν λόγω επιδόματος με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Μεταρρύθμισης και Ανθυγιεινής Εργασίας;

2. Γιατί αφού δεν προχωρούν τα σχετικά Υπουργεία στην έκδοση των ΚΥΑ δεν δέχεστε να αποκαταστήσετε την προφανή αδικία με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας που σας έχουν καταθέσει πολλές φορές η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), όπως ήδη κάνατε το 2021 με τους υπαλλήλους της ΑΔΑΕ;

3. Γιατί κρατάτε έναν ολόκληρο κλάδο σε ομηρία, ενόψει μάλιστα εκλογών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed