enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα από τον Δήμο Φλώρινας

Ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα από τον Δήμο Φλώρινας

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα από τον Δήμο Φλώρινας

✔️ Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαρτίου, στον ημιώροφο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, από τον Δήμο Φλώρινας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος.

✔️ Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αντιδήμαρχος Φλώρινας, κα Σοφία Φουδούλη Τζώτζη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σας καλωσορίζω στην Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα με το ακρωνύμιο «ΜΕΛΙΤΗ», την οποία διοργανώνει ο Δήμος Φλώρινας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος και τη συμβολή της εξαίρετης ιατρού της Φλώρινας, της πνευμονολόγου κας Δογούλη. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και είμαι σίγουρη πως σήμερα θα ακούσουμε χρήσιμες πληροφορίες που αν τις αξιοποιήσουμε και τις επικοινωνήσουμε σωστά μπορούμε πραγματικά να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

✔️ Την εκδήλωση στήριξαν με την παρουσία τους ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Φλώρινας, εκπρόσωποι φορέων και ιδρυμάτων, καθώς και δημότες, οι οποίοι εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενημέρωση αναφορικά με τον καρκίνο του πνεύμονα απευθύνοντας ερωτήσεις στην ομιλήτρια-ιατρό.

✔️ Ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚτΠ), μεταξύ των καρκίνων, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και τούτο διότι συνήθως διαγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση. Η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα αυτή και την αξία του προσυμπτωματκού ελέγχου ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, είναι ζωτικής σημασίας, καθ ́ όσον σώζει στη κυριολεξία ανθρώπινες ζωές.

Για τον σκοπό αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας – ΕΝΘΕ ξεκινάει στους Δήμους – μέλη του Δικτύου, πανελλήνιο Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την αξία της πρώιμης διάγνωσης του ΚτΠ με τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΛΙΤΗ». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του ΚτΠ με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT), μέσα από τη διενέργεια ζωντανών ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.

Η LDCT είναι μία αξονική θώρακος, στην οποία οι τεχνικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται είναι τέτοιες ώστε η δόση ακτινοβολίας να είναι 10 φορές μικρότερη σε σύγκριση με τη συνήθη αξονική τομογραφία. H LDCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της κλασσικής αξονικής τομογραφίας θώρακος για την παρακολούθηση πιθανών βλαβών του πνευμονικού παρεγχύματος χωρίς να μειώνεται η διαγνωστική της ακρίβεια.

✔️ Το μήνυμα αυτό πέρασε μέσα από την ομιλία της η Ιατρός – Πνευμονολόγος, κα Θωμαή Δογούλη, η οποία απάντησε και σε πληθώρα ερωτήσεων.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed