enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Επανεκκίνηση της ανασκαφικής δραστηριότητας στο Καστρί

Επανεκκίνηση της ανασκαφικής δραστηριότητας στο Καστρί

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Επανεκκίνηση της ανασκαφικής δραστηριότητας στο Καστρί

Με ένα πλήρες πλάνο επανεκκίνησης, και άκρως θετικό κλίμα, ολοκληρώθηκε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, κ. Φωλίνα Αθανάσιου, με τις υπεύθυνες αρχαιολόγους της Ανασκαφής στο Καστρί Πολυνερίου, δρ. Δρούγου Στέλλα και δρ. Καλλίνη Χρυσάνθη, συνοδεία της επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών, δρ. Δημάκη Σοφίας

Π.Ε. Γρεβενών: Επανεκκίνηση της ανασκαφικής δραστηριότητας στο Καστρί

Με ένα πλήρες πλάνο επανεκκίνησης, και άκρως θετικό κλίμα, ολοκληρώθηκε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, κ. Φωλίνα Αθανάσιου, με τις υπεύθυνες αρχαιολόγους της Ανασκαφής στο Καστρί Πολυνερίου, δρ. Δρούγου Στέλλα και δρ. Καλλίνη Χρυσάνθη, συνοδεία της επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών, δρ. Δημάκη Σοφίας.

Αναγνωρίστηκε η σημασία του έργου για τα Γρεβενά, αλλά και η εν γένει ιστορική του σημασία, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης δέχτηκε τις προτάσεις των ανωτέρω για την ανάδειξη του ήδη υπάρχοντος έργου της ανασκαφής, αλλά και τη συνέχισή του εκ νέου, το οποίο είχε καταστεί ανενεργό ιδίως λόγω της υγειονομικής κρίσης των περασμένων ετών.

Συμφωνήθηκε η επικαιροποίηση – και, ουσιαστικά, επανενεργοποίηση – της ήδη υπάρχουσας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την Αρχαιολογική Έρευνα στην Ακρόπολη του Καστρίου, και η οποία περιλαμβάνει:

  • Πλήρη και σαφή αποτύπωση του τείχους της αρχαίας ακρόπολης,
  • Διευκρίνιση της σχέσης της δωρικής στοάς με το τείχος,
  • Διευκρίνιση της σχέσης του εκεί ναού με το τείχος,
  • Χρονολόγηση των μνημείων και των ευρημάτων.

Από πλευράς του, ο Αντιπεριφερειάρχης επιβεβαίωσε την προσήλωση της Περιφερειακής Αρχής, αλλά και του ιδίου, στην ανάδειξη κάθε πτυχής της πολιτιστικής κληρονομιάς του Τόπου, στο πλαίσιο της οποίας ανέλαβε και την πρωτοβουλία για την επανενεργοποίηση του εν λόγω έργου. Επιπλέον, δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την παροχή της απαραίτητης χρηματοδότησης, ώστε να μπορέσει να επικαιροποιηθεί η Προγραμματική Σύμβαση και άμεσα να προχωρήσει το έργο επί του αντικειμένου της.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, σε αρμονική συνεργασία με όλη την Περιφερειακή Αρχή, συνεχίζει την προσπάθεια των τελευταίων ετών για την πραγματική αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Τόπου μας. Η ανασκαφή στο Καστρί μπορεί να αποτελέσει άλλο μεγάλο βήμα προς επίτευξη του παραπάνω στόχου, και εδραίωσης των Γρεβενών ως τόπου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed