enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Το ΔηΠεΘΕ Κοζάνης ανταποκρινόμενο στην επιθυμία του φιλοθεάμονος κοινού του νομού, αλλά και όλης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις

Το ΔηΠεΘΕ Κοζάνης ανταποκρινόμενο στην επιθυμία του φιλοθεάμονος κοινού του νομού, αλλά και όλης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Το ΔηΠεΘΕ Κοζάνης ανταποκρινόμενο στην επιθυμία του φιλοθεάμονος κοινού του νομού, αλλά και όλης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις

Το ΔηΠεΘΕ Κοζάνης ανταποκρινόμενο στην επιθυμία του φιλοθεάμονος κοινού του νομού, αλλά και όλης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις, (πέρα από την ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ μας που συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία τις πρωινές της παραστάσεις και το «Ας …Γελάσω» στην ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ), έχει προγραμματίσει και θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες, τις παρακάτω παρατάσεις, εκδηλώσεις και σεμινάρια:

#ΜΑΡΤΙΟΣ

#Σάββατο 18 στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ, φιλοξενεί την παράσταση «Μποστ & Φλωξ» με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου ως Μποστ (Χοντρός) και τον Κώστα Φλωκατούλας ως Φλωξ (Λιγνός).

#Σάββατο 25 & Κυριακή 26 στην ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ο μονόλογος του Νικολάι Γκόγκολ ”Το παλτό” με το Θοδωρή Γκόγκο.

#Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Σεμινάριο υποκριτικής με το Θοδωρή Γκόγκο «Λόγος και συναίσθημα». Η αναζήτηση πίσω από τις λέξεις – Ένας ανεξερεύνητος κόσμος.

#ΑΠΡΙΛΙΟΣ

#Τετάρτη 5 στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ Συναυλία με την Άννα Παπαδοπούλου «Θρήνου Ωδή και Επιτάφιος του Μίκη Θεοδωράκη»

#Σάββατο 29 στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ, ο ξεκαρδιστικός μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη, «Τα Ραδίκια Ανάποδα»

#ΜΑΙΟΣ

#Δευτέρα 15 στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ η παράσταση «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ» Τολστόι με τους Γιώργο Γαλίτη και Θανάση Κουρλαμπά.

Εκτός από τις ανωτέρω το ΔΗΠΕΘΕ είναι σε επαφή και με άλλα θεατρικά σχήματα, για συνεργασίες ή φιλοξενίες, τα οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Επίσης τα Ωδεία της πόλης και ο ΟΑΠΝ έχουν προγραμματίσει να παρουσιάσουν στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ τις δικές τους συναυλίες και εκδηλώσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν και αυτές προσεχώς.

#Προπώληση Εισιτηρίων για όλες τις εκδηλώσεις και παραστάσεις θα γίνονται από στα γραφεία του #ΔηΠεΘε και στο #Βιβλιοπωλείο Αθανασιάδης.

#ΜΠΟΣΤ & ΦΛΩΞ

Η εταιρεία παραγωγής DOMINUS και ο Γιάννης Παπαθανασίου παρουσιάζουν την απόλυτη κωμωδία που θα ταξιδέψει σε χειμερινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Μποστ & Φλωξ η αλλιώς χοντρός και λιγνός ανεβαίνουν στη σκηνή σε μια σπαρταριστή κωμικοτραγωδία, όλόϊδια μέ τήν ζωή!

Ο Γιάννης Μποσταντζόγλου ως Μποστ (Χοντρός) και ο Κώστας Φλωκατούλας ως Φλωξ (Λιγνός) ανεβαίνουν στη σκηνή σε μια παράσταση που μας μεταφέρει σε μια ασπρόμαυρη εποχή όπου το αξιακό σύστημα ήταν διαφορετικό και κυριαρχούσε ο ρομαντισμός και η αγάπη στις καρδιές των ανθρώπων.

Σημείωμα συγγραφέα

Επιστροφή στην παλιά καλή κωμωδία! Όταν το ποίημα παίρνει σάρκα και οστά, γίνεται μιά σπαρταριστή κωμικοτραγωδία, όλόϊδια με την ζωή! Πιθανόν να σας πλημμυρίσει το κύμα αθωότητας που έχει χαθεί, πιθανόν να γελάσετε μέχρι δακρύων και να κλάψετε από τα γέλια, αλλά πιθανόν να ταυτισθείτε και με τους ασπρόμαυρους ήρωες μας και την αγνότητα τους, πιθανόν να σας θυμίσει Χοντρό-Λιγνό, πιθανόν να σας θυμίσει Μπέκετ, οπότε είμαστε σε καλό δρόμο.

Ό μοναχούλης κι ο μοναχούλης,

είναι παιδιά μιας παλιάς εποχής,

ο μοναχούλης κι ο μοναχούλης,

είναι αθώα, μικρά παιδιά!

Δεν είναι και λίγο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθετούν & Ερμηνεύουν: Γιάννης Μποσταντζόγλου, Κώστας Φλωκατούλας.

Κείμενο: Δήμητρα Παπαδήμα

Μουσική επιμέλεια-ενορχήστρωση: Μάριος Ιβάν Παπούλιας

Κοστούμια: Πάνος Θάνος

Σκηνικό: Χριστίνα Οικονόμου

Κατασκευή Σκηνικού: Παναγιώτης Μανίκας

Sound design: Κώστας Χαϊκάλης

Σχεδιασμός ήχου: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος

Διάρκεια:90 Λεπτά

Τιμή εισιτηρίου προπώλησης 14€ και ημέρα παράστασης 18€

#ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ

Λόγος και συναίσθημα.

Η αναζήτηση πίσω από τις λέξεις – Ένας ανεξερεύνητος κόσμος.

Το τμήμα εργαστηρίων-σεμιναρίων του ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ διοργανώνει σεμινάριο υποκριτικής με τον Σκηνοθέτη και Ηθοποιό Θοδωρή Γκόγκο το Σάββατο 25 Μαρτίου ώρα 15:00 έως 19:00 Κυριακή 26 Μαρτίου ώρα 11:00 έως 15:00

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς αλλά και σε ανθρώπους που θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά και τους κώδικες του θεάτρου

Ο λόγος και η σκέψη, δύο χαρακτηριστικά του ανθρώπου, που υπερτονίζουν την ιδιαίτερη φύση του σε σχέση με τα υπόλοιπα έμβια όντα. Με την σκέψη μπορεί να ακονίσει την φαντασία του, να πειραματιστεί και να μάθει. Με τον λόγο επικοινωνεί, εκφράζεται, αναπτύσσει λογικά και μη επιχειρήματα. Έρχεται όμως κάτι πιο αρχέγονο και ουσιαστικό να ανατρέψει όλη αυτή την λογική αλληλουχία της σκέψης και του λόγου, ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ.

Το συναίσθημα κινεί τα νήματα, ακόμα και ζωντανεύει τη θεατρική πράξη . Το συναίσθημα βρίσκει πάντα τρόπο να βγει προς τα έξω. Πολλές φορές στις καθημερινές μας συναναστροφές μας τυχαίνει να λέμε κάτι και να αισθανόμαστε κάτι άλλο ανάλογα με τις δοσμένες συνθήκες. Να λέμε ναι και να εννοούμε όχι ή ίσως, ή δεν ξέρω κοκ. Αυτό το όχι, το ίσως ή το δεν ξέρω στο θέατρο το λέμε «ΠΙΣΩ ΚΕΙΜΕΝΟ».

Μεγάλοι δάσκαλοι όπως ο Κάρολος Κουν, ο Πήτερ Μπρουκ, ο Γιόσι Όιντα στηρίζουν όλη τους την διδασκαλία σε αυτό το ταξίδι πίσω από τις λέξεις, στο «ΠΙΣΩ ΚΕΙΜΕΝΟ», όπως το λένε. Πίσω από την σκέψη που εκφράζουμε κρύβεται μια 2η, 3η σκέψη που μας τρώει και είναι η αλήθεια μας. Αυτό ψάχνουμε στο Θέατρο. Ψάχνουμε την αλήθεια μας.

#Το παλτό” του Νικολάι Γκόγκολ

Ο αγαπημένος μονόλογος ”Το παλτό” του Νικολάι Γκόγκολ, που υμνήθηκε από το κοινό και τους κριτικούς, θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία, διασκευή και ερμηνεία του Θοδωρή Γκόγκου.

Σας περιμένουμε! …

«Όλοι μας ξεπροβάλαμε κάτω από το παλτό του Γκόγκολ».

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Ένας υπαλληλάκος είναι ο ήρωας στο κορυφαίο διήγημα του Gogol που δημοσιεύτηκε το 1842. Το δικό του όνειρο: δε λαχταράει μια γυναίκα αλλά ένα πανωφόρι. Σ’ αυτό έχουν συγκεντρωθεί όλες του οι επιθυμίες, όλη του η αντίληψη για σπουδαιότητα, κοινωνική επιβολή. Μένει μέρες και νύχτες νηστικός, στερείται το κάθε τι και μαζεύει καπίκι καπίκι την αξία του! Το παλτό θα τον κάνει καλύτερο, πιο σημαντικό στην κοινωνία. Όμως το ίδιο παλτό θα τον στοιχειώσει…

Ο Μπιελίνσκι αναλύει με λαμπρή διορατικότητα και ακράτητο ενθουσιασμό την τέχνη του Gogol, που ‘από το τίποτα φτιάχνει το παν’: ‘Τα διηγήματα του Gogol, τα χαρακτηρίζει η απλότητα του μύθου, το εθνικό τους χρώμα, η ακέρια τους αλήθεια της ζωής, η πρωτοτυπία τους και το κωμικό τους στοιχείο που τα εμψυχώνει, στοιχείο που πάντα νικάει το βαθύ αίσθημα της λύπης και απελπισίας. Όλες αυτές οι ιδιότητες έχουν μια κοινή πηγή: Ο Gogol είναι ποιητής, είναι ένας ποιητής της πραγματικής ζωής!’. Ο Gogol στάθηκε ο πατέρας της ρωσικής πεζογραφίας, σίγουρα ‘πρώτος αυτός αντίκρισε με τόλμη και ειλικρίνεια τη ρώσικη πραγματικότητα’, σίγουρα λίγοι συγγραφείς έχουν για το λαό τους τόση σημασία όσο εκείνος για την αφυπνιζόμενη Ρωσία.

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία – Διασκευή – Ερμηνεία: Θοδωρής Γκόγκος

Τιμή εισιτηρίου προπώλησης 8€ και ημέρα παράστασης 10€

#Θρήνου Ωδή και Επιτάφιος

του Μίκη Θεοδωράκη

Λίγο πριν την Μ. Εβδομάδα η σοπράνο Άννα Παπαδοπούλου συνοδευόμενη από ένα ολιγομελές μουσικό σχήμα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην απώλεια και τον πόνο που αυτή προκαλεί. Η κυρία Παπαδοπούλου βρίσκει κοινά μονοπάτια ανάμεσα στην ανθρώπινη οδύνη και το θείο δράμα και τα πλέκει μουσικά εναλλάσσοντας τον ανθρώπινο θρήνο για την απώλεια με τον ανθρωποκεντρικό θρήνο του επιταφίου που συνοδεύει το θείο πάθος με κοινό άξονα τη γυναικεία μορφή που εμφανίζεται είτε ως Παναγία είτε ως μάνα.

Κεντρικό τμήμα του προγράμματος αποτελεί ο Επιτάφιος του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Ο «Επιτάφιος» γράφτηκε από το Γιάννη Ρίτσο στις 10 του Μάη του 1936, όταν είδε στο Ριζοσπάστη τη φωτογραφία της μάνας που θρηνούσε δίπλα στο σκοτωμένο γιο της, τον Τάσο Τούση, που έπεσε νεκρός στη μεγάλη διαδήλωση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. Από την άλλη μεριά η μελοποίηση του ποιήματος από τον Θεοδωράκη αποτελεί την αφετηρία της αναγέννησης του Ελληνικού τραγουδιού

Τα 8 τραγούδια του επιταφίου αποτελούν την επιτομή της θρηνωδίας, η οποία κάθε φορά αφορά διαφορετικά γεγονότα, διαφορετικούς θρήνους, διαφορετικές απώλειες

Τα 8 τραγούδια του Θεοδωράκη αποδίδονται με πρωτότυπη ενορχήστρωση.

Στο πρώτο μέρος ακούγονται τραγούδια των Θάνου, Λιβανελί, Μαμαγκάκη, Ξαρχάκου και Χατζιδάκι όπου η μάνα σύμβολο εκπέμπει όλο το απέραντο βάθος της πραγματικής μητρότητας. Οι ποιητές των τραγουδιών φέρνουν πιο κοντά στην ανθρώπινη αισθαντικότητά μας τη μάνα σύμβολο τον πιο τέλειο τύπο όλων τον πονεμένων μανάδων.

Επί σκηνής εκτός από την Άννα Παπαδοπούλου το ολιγομελές μουσικό σχήμα ¨art-enseble” αποτελούμενο από τους

Βαλταδώρου Κατερίνα, πιάνο

Γκλούμπο Θανάση, τσέλο

Καλύβα Μαρία, κιθάρα

Καραγιάννη Μαρία, βιολί

Μοσχογλου Παντελή, μπουζούκι και

Μπισίρη Δημήτρη, ακορντεόν

Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στο πνεύμα της μεγάλης εβδομάδας και αναδεικνύει τον επιτάφιο ως μια μορφή θρήνου που αποχαιρετά νεκρούς και αγαπημένους αλλά ταυτόχρονα εμπνέει ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μουσική επιμέλεια προγράμματος, Ενορχηστρώσεις: Μαρία Καραγιάννη

Τιμή εισιτηρίου προπώλησης 8€ και ημέρα παράστασης 10€

#ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ

Ο ξεκαρδιστικός μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη, δεν λέει να μας αφήσει χρόνους, να μείνει στον τόπο και να τινάξει τα πέταλα. Τώρα πια δεν τον πάνε τέσσερις αλλά εννέα.

Εννέα χρόνια επικηδείας, ΕΝΑΤΗ φορά θανατερά!

Γι’ αυτό ήρθε η ώρα σας να δείτε «Τα Ραδίκια Ανάποδα», εν τόπω χλοερώ και αναψύξεως, για μία μοναδική και φαρμακερή παράσταση στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για την πιο μαύρη, άραχλη, σπαραξικάρδια, ξεκαρδιστική και selfie παράσταση για τσέμπαλο, φαγκότο, φέρετρο και οστεοφυλάκιο.

Ένα one dead man show, ένας black total κωμικός μονόλογος με δεκατρείς ρόλους. Δεκατρείς κωμικούς επικήδειους που και νεκρούς ανασταίνουν!

Τους ρόλους έχει γράψει, τους κλαίει, τους οδύρεται, μα και τους υποδύεται, ο αξιομακάριστος Γιώργος Γαλίτης, ενώ σκηνοθετεί, με σπαραγμό ψυχής, πλερέζα και δάκρυα στα μάτια, ο αείμνηστος Βλαδίμηρος Κυριακίδης.

Δείτε «Τα Ραδίκια Ανάποδα» και ελπίζουμε να κλάψετε (απ’ τα γέλια).

Μια παράσταση που θα ζείτε για να τη θυμόσαστε.

Κείμενο : Γιώργος Γαλίτης

Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Ήχος -φωτισμοί: Βασίλης Χρηστακέας

Τιμή εισιτηρίου προπώλησης 10€ και ημέρα παράστασης 12€

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ

του Leo Tolstoy

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ βασίζεται σε αληθινό γεγονός, στην αρρώστια και στον θάνατο του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, όπως τα διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά έργα, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι.

Η παράσταση που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και η οποία παρουσιάστηκε σε Πανελλήνια Πρώτη κάνοντας γνωστό στο ελληνικό κοινό το μεγαλειώδες αυτό έργο του Τολστόι, συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία για 4η χρονιά, προσφέροντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία στους θεατές.

Οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς ξετυλίγουν όλη την υποκριτική τους γκάμα επί σκηνής, τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους της νουβέλας, σ’ ένα θεατρικό παιχνίδι το οποίο σφύζει από Ζωή!

Υπόθεση

Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξη του Ιβάν Ιλίτς σείεται συθέμελα γιατί, όσο κι αν προσπαθεί να αποδεχτεί το συμπέρασμα ότι «ο Γάιος είναι άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι θνητοί, άρα και ο Γάιος είναι θνητός» που διδάχτηκε κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, το Εγώ του τον κρατάει γερά δέσμιό του. Ο Γάιος ναι… αυτός όμως όχι! Αυτός μπορεί να ξεγελάσει τον Θάνατο!

Δημιουργική ομάδα

Μετάφραση από τα ρωσικά: Παύλος Στεφάνου

Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Σκηνικά/Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης

Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου

Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς & Γιώργος Γαλίτης

Διάρκεια παράστασης: 80’ χωρίς διάλειμμα

Τιμή εισιτηρίων 10€ προπώληση και 14€ ημέρα παράστασης


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed