enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Η στήριξη του αγροτικού τομέα της Π.Ε. Κοζάνης θα έπρεπε να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε μια εποχή αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου

Η στήριξη του αγροτικού τομέα της Π.Ε. Κοζάνης θα έπρεπε να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε μια εποχή αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Η στήριξη του αγροτικού τομέα της Π.Ε. Κοζάνης θα έπρεπε να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε μια εποχή αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου

????Συνάντηση με αγροτικούς φορείς στον #Βελβεντό και κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης για την ένταξη του πρωτογενούς τομέα στο Καθεστώς Ενισχύσεων.

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα επισκέφθηκε το Βελβεντό όπου συναντήθηκε με τον Α.Σ.ΕΠ.Ο.Π., την ΔΗΜΗΤΡΑ και τον Τ.Ο.Ε.Β., ενώ κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα: «Άμεση διόρθωση της Προκήρυξης για το Καθεστώς Ενισχύσεων και ένταξη του πρωτογενούς τομέα στα έργα Δ.Α.Μ»

Αρχικά, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Α.Σ.ΕΠ.Ο.Π. κ. Νίκο Κουτλιάμπα, μέλη του Δ.Σ. και εργαζόμενους. Στη συνάντηση, τέθηκε, κυρίως, το πρόβλημα με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με το καθεστώς ενισχύσεων για τα έργα Δ.Α.Μ. στην Δυτική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη δημοσιοποίηση του σχεδίου, αναφέρεται ότι εξαιρούνται από κάθε επιλεξιμότητα οι αγροτικοί φορείς, οργανισμοί και συνεταιρισμοί. Η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή αποκλείει τον πρωτογενή τομέα από την χρηματοδότηση, γεγονός που είναι εντελώς ακατανόητο την ώρα που η περιοχή υφίσταται τις συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης και είναι απαραίτητη η ενίσχυση εναλλακτικών παραγωγικών τομέων -που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην απορρόφηση της κρίσης- όπως ο αγροτικός.

Μάλιστα, ο Α.Σ.ΕΠ.Ο.Π. είχε ήδη από το 2020 υποβάλλει στην αρμόδια Τεχνική Επιτροπή έργα αναβάθμισης των υποδομών του, τα οποία είχαν προαξιολογηθεί θετικά, με υψηλή προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία και, κυρίως, σημαντική συμβολή στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, στη συζήτηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την κλιματική κρίση και την διανομή των προϊόντων, ενώ επισημάνθηκαν γραφειοκρατικά και οικονομικά προβλήματα που αφορούν την αντιχαλαζική προστασία.

Η Βουλευτής ανέφερε ότι η εξαίρεση του αγροτικού τομέα από τις ενισχύσεις για τα έργα Δ.Α.Μ. είναι παράλογη και προσβλητική, καθώς η κυβέρνηση υποστήριζε συνεχώς ότι ο πρωτογενής τομέας της περιοχής θα στηριζόταν ώστε να αποτελέσει πυλώνα οικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής, κάτι που όπως αποδεικνύεται καθημερινά, δεν συμβαίνει.

Τόνισε, επίσης, ότι την ώρα που αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, αντί να διευρυνθούν τα εργαλεία και οι παρεμβάσεις για την στήριξη των πολιτών, μειώνονται, με ορατά τα αποτελέσματα της ερημοποίησης και της στασιμότητας στην Π.Ε. Κοζάνης, σε πλήρη αντίθεση με τις κυβερνητικές θριαμβολογίες.

Έπειτα, η κ. Βέττα συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Συνεταιρισμού ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Νίκο Σακούλα με τον οποίο, ομοίως, συζήτησαν θέματα που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση στον αγροτικό τομέα, τις προοπτικές του συνεταιριστικού κινήματος και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνει η περιοχή.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν ζητήματα που αφορούν την κλιματική κρίση και τις καταστροφές στην παραγωγή, θέματα καλλιεργητικού κόστους, ενώ έγινε μια εκτενής αναφορά στην προοπτική διεύρυνσης των διεθνών αγορών για τα προϊόντα της Π.Ε. Κοζάνης.

Επιπρόσθετα, η Βουλευτής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Τ.Ο.Ε.Β. Βελβεντού κ. Γιώργο Φραγκουλάκη και μέλη του Δ.Σ., με τους οποίους έγινε, επίσης, ευρύτερη συζήτηση για τον Οργανισμό. Συνομολογήθηκε ότι πρόκειται για έναν υγιή Τ.Ο.Ε.Β., σε σύγκριση με ανάλογους ανά την επικράτεια, ενώ υπήρξε ευρύτερη αναφορά στην αναβάθμιση κτιρίων και αντλιοστασίων.

Τέλος, η κ. Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα που συζητήθηκε με τον Α.Σ.ΕΠ.Ο.Π. Βελβεντού ζητώντας την πλήρη ένταξη του αγροτικού τομέα στο Καθεστώς


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed